2024. április 25., csütörtök
ENNIVAL(L)Ó

C’est la vie, francia falatok

Ételek és életek, amelyek közel állnak a szívünkhöz. A mindennapi életünk ízeihez, receptjeihez, illa(na)taihoz tartozik egy-egy (sors)történet. Ebben a rovatban a magaméit írom le, remélve, hogy ezekben a sztorikban az Olvasó is megtalálja majd (a) magá(é)t. Recept is lesz, lehet utánunk csinálni – sütni, főzni, enni: lenni.

A francia konyhát Franciaországban illik megkóstolni. Sőt, a franciáknál a világ legkülönbözőbb ételkülönlegességeit érdemes megkóstolni, mert végtelen tisztelettel viseltetnek mindenféle étel és a főzés tudománya, művészete, élvezete iránt. Megkóstoltam, megtapasztaltam. Ez az attitűd (el)tanulható, állította Julia Child, amerikai szakács, író, televíziós személyiség is, aki gyakorlatilag egész életét annak szentelte, hogy a francia konyhaművészetet megismertesse az amerikaiakkal. Számtalan szakácskönyv bestseller szerzője, és ha nem is ő volt az első, aki a kamerák előtt főzött, de egészen biztos, hogy a legnézettebbnek számított, az 1963-ban a WGBH tévécsatornán indult, A francia főszakács című főzőműsorával, amely Emmy-díjat is kapott. Az HBO Max mostani, új, Julia című sorozatát Child rendkívüli élete és a főzőműsorok úttörőjének számító tévésorozat története ihlette. Élvezettel nézem. Nemcsak az ételek, hanem a benne feltáruló életek miatt is. Étel- és életművészet, nagyszerű egyéniségek, házastársi, baráti összetartása bontakozik ki Childék sztorijában. Eszembe juttatja, hogy Franciaországban vagy francia témában milyen jó lenni és enni…

Gellér Zsuzsi, nyugat-bácskai származású barátnőm Németországban nevelkedett, de már sok éve a francia Riviérán, Nizzában él, férjével, két (hamarosan három!) gyermekével. Ragyogó, derűs és pozitív kisugárzású személyisége feledhetetlen. Az az embertípus, akivel, ha csak egyszer találkozol is, maradandó nyomot hagy benned. Mi meg hát sok alkalommal ünnepeltük együtt az életet, mindent, amit lehet. A távolság ellenére, amint találkozunk, ott és úgy tudjuk folytatni a beszélgetést, ahol és ahogy előzőleg, akár több évvel ezelőtt, abbahagytuk. Ritka és rendkívül értékes baráti kapcsolatok az ilyenek… Ráadásul nagyokat és jókat tudunk együtt enni is. Mindig számíthatok rá egy-egy francia finomság receptjének ügyében. Helyi, jellegzetes, számukra kedves és nálunk is könnyen elkészíthető főétel és desszert következik:

Daube

Hozzávalók: 1,4 kg marhahús, 20 dkg szalonna, 2 gerezd fokhagyma, 2 fej vöröshagyma, 4 db sárgarépa, 10 dkg fekete olívabogyó, 80 dkg paradicsom, 1 üveg vörösbor, 30 ml cognac, olívaolaj, kakukkfű, babérlevél, rozmaring, só, őrölt fekete bors, liszt.

Elkészítése: A hagymát és a répát felkarikázzuk, hozzáadjuk a kakukkfüvet, a babérlevelet és a rozmaringot, felöntjük a borral, majd beletesszük a felkockázott marhahúst. Egy éjszakát a hűtőben érleljük. Másnap kiemeljük a húskockákat, és serpenyőben, kevés olívaolajon megfuttatjuk. Felöntjük cognac-al. Ha az alkohol elpárolgott, kiszedjük a húst, meghintjük liszttel, majd egy kiolajozott kuktába tesszük. A serpenyőbe (amiben megfuttattuk a húst) megsütjük a szalonnát, majd beleöntjük a pácként szolgáló bort, és addig forraljuk, amíg elpárolog belőle az alkohol (5–7 perc), közben időnként leszedjük a tetején keletkező habot. Ezután a húsra öntjük, sózzuk, borsozzuk, lezárjuk a kuktát, és enyhe tűzön 2 órán át főzzük. Kinyitjuk a kuktát, a húshoz adjuk a felkockázott paradicsomot és az olívabogyókat, és további fél órát főzzük, fedő nélkül. Gnocchival vagy tésztával tálaljuk.

Tarte aux fraises

Hozzávalók a tésztához: 25 dkg liszt, 7 dkg kristálycukor, 12 dkg vaj, 5 cl víz, 2 tojás sárgája; a tetejére: kb. 50 dkg eper; a krémhez: 1 tojás, 4 dkg kristálycukor, 1 tasak vaníliás cukor, 25 cl tej, 3 dkg liszt.

Elkészítése: A tésztához kikeverjük a tojássárgáját a cukorral, és hozzáadjuk a vizet. A lisztben elmorzsoljuk a vajat, majd hozzáadjuk cukros tojássárgáját, és gyorsan összegyúrjuk. Sütőpapírral kibélelünk egy tortaformát, és úgy rakjuk bele a tésztát, hogy kis karimája legyen. Befedjük sütőpapírral, nehezékként megszórjuk babbal, és előmelegített sütőben 180 fokon 20–25 perc alatt megsütjük. A nehezéket kiemeljük belőle, a megsült tésztát hűlni hagyjuk. A krémhez felforraljuk a tejet a vaníliás cukorral. A tojást kikeverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a lisztet. Erre lassan, fokozatosan ráöntjük a tejet, majd visszatesszük melegedni, amíg pudingszerű állaga lesz. Hűtőbe tesszük. A hideg krémet a kihűlt tésztára öntjük, és kirakjuk az elfelezett eperszemekkel.

Ahogyan Julia Child meg minden francia mondaná: bon appétit!

Zsuzsi régóta hív, látogassam meg Nizzában. Jártam már ott korábban, és hogy ne vágynék vissza…! Oda, ahol ilyen (!) tenger mossa és (j)ószél szárítja az ember tekintetét.

A francia becsületrenddel kitüntetett Julia Child lélektársnőnk így fejezte be utolsó könyvét: „...visszagondolva az jut eszembe, hogy asztal és az élet örömei végtelenek…” Akár a nizzai partok, teszem hozzá…