2024. április 16., kedd

Hivatalba lépett Aleksandar Vučić

A régi-új államfő minden szerbiai polgár elnöke kíván lenni

A Szerbiai Képviselőház tegnapi alkalmi ülésén Aleksandar Vučić, esküt téve a népképviselők előtt, hivatalba lépett és formálisan is megkezdte második köztársasági elnöki megbízatását. Az ülést Ivica Dačić, az ügyvezető státuszú Szerbiai Képviselőház elnöke nyitotta meg, majd ismertette az április 3-ai köztársasági elnökválasztás eredményét, amelynek értelmében a leadott szavazatok 58,59 százalékával Aleksandar Vučić az első fordulóban győzedelmeskedett.

Aleksandar Vučić ezt követően tett esküt, kezét Miroslav-evangéliumára és az Alkotmányra téve, felolvasván az Alkotmányban rögzített szöveget: „Esküszöm, hogy minden erőmet a Szerb Köztársaság szuverenitásának és területi egységének – melynek szerves része Koszovó és Metóhia – megőrzésére, valamint az emberi és kisebbségi jogok és szabadságjogok érvényesítésére, az Alkotmány és a törvény tiszteletben tartására és védelmére, a béke és a Szerb Köztársaság valamennyi polgára jólétének megőrzésére fordítom, valamennyi feladatomat lelkiismeretesen és felelősségteljesen fogom ellátni.” Az eskütétel formális szövegéhez Vučić hozzátette: „Isten segítségével”. A köztársasági elnök a folytatásban ellátta kézjegyével az eskütétel szövegét.

Szerbia himnuszának eléneklését követően Aleksandar Vučić megosztotta gondolatait az egybegyűltekkel, valamint ismertette államelnöki terveit és a jövőbeni tevékenységét meghatározó elveket, egyebek mellett Konfuciuszt, Marcus Aureliust és II. Petar Petrović Njegošt idézve, majd a köztársasági kormány megalakításának a témájára, valamint a kormány következő összetételének a majdani prioritásaira is kitért.

Mint azt Aleksandar Vučić kiemelte, nincsen nagyobb megtiszteltetés, büszkeség és felelősség az ország irányításánál. A megtiszteltetéssel, büszkeséggel és felelősséggel a polgárok ajándékozták meg, tette hozzá Vučić, valamint rámutatott: ez arra kötelezi, hogy Szerbia érdekében tevékenykedjen. Minden szerbiai polgár elnöke kíván lenni minden szerbiai polgárért, nyomatékosította.

Kompromisszum mindennek az esetében lehetséges, kizárólag az elvek tekintetében nem, emelte ki, mondván, hogy ez az álláspont határozza majd meg második mandátumát, illetve a stabilitás, a béke és a függetlenség őrzése.

– Szerbia az lesz, amivé formáljuk. Szerbia álmaink és tevékenységünk eredménye. Fontos megtanulni különbséget tenni történelem és realitás, földrajz és realitás, továbbá kívánság és realitás között. Második megbízatásom történelmi időszakban kezdődik. Jelenleg szinte az egész világban az az alapfelvetés, hogy a szemtelenség bátorság, míg a kiegyensúlyozottság gyávaság. Az észszerűség hangja egyre halkabb, miközben az emberiség jövője mind sűrűbb ködbe burkolózik. Szinte soha nem volt ennyire szükség igazságra és igazságosságra. Ezért az igazságért és igazságosságért tervezek küzdeni. Szerbia megpróbál erőteljes és elveiben megingathatatlan maradni. A közérdeket kívánjuk képviselni és a nehézségek ellenére haladni előre. A világ napról napra változik, olyan gyorsan, mint eddig szinte soha. Az Ukrajna elleni támadás fordulópont volt a nemzetközi kapcsolatokban. Büszke vagyok Szerbiára, amelyik a nemzetközi közjog alapelveivel összhangban jár el, illetve elítéli annak a megszegését, de arra a Szerbiára is, amelyben nem uralkodott el sem a nyugatellenesség, sem az oroszellenesség. Ugyanakkor fontos szem előtt tartanunk gyermekeink jövőjét, minél átláthatóbb helyzetet kell örökül hagynunk gyermekeinknek, hogy ne kényszerüljenek azzal a kérdéssel foglalkozni, hogy kivel háborúzzanak – fogalmazott Aleksandar Vučić.

JÚLIUS VÉGÉIG MEGALAKULHAT A KORMÁNY

Kitérvén a törvényhozó és a végrehajtó hatalom témájára, Vučić abbéli reményének adott hangot, hogy mielőbb befejeződik a parlamenti választás folyamata, így a köztársasági parlament megtarthatja alakulóülését. A köztársasági kormány következő összetételének a helyzet súlyosságára való tekintettel mielőbb meg kell alakulnia, „hiszen számos feladat vár elvégzésre, közeleg a tél, megoldást kell találni az energiahordozókkal való ellátásra, az új szankciókkal is foglalkozni kell, vagyis megtörténhet, hogy emiatt ismét az európai partnerek segítségét kell kérni”, hangsúlyozta Vučić, aki reméli, hogy a kormány következő összetétele július végéig megalakul.

Mint azt kifejtette, amint megalakul a parlament, köztársasági elnökként a választási küszöböt átlépő összes politikai tömörüléssel egyeztetni tervez. „Remélem, hogy a kormány következő összetétele elfogadja javaslataim egy részét, például azt, hogy a kormány a nemzeti kisebbségek szempontjából befogadó legyen. Szeretném, ha a kormányban a magyarok, a bosnyákok, a romák, a horvátok és a többi nemzeti kisebbség képviselői is jelen lennének.” – jegyezte meg. Hozzátette, reméli, hogy az új kormány az európai integráció elkötelezettje marad, felelősségteljesen és kompromisszumra való nyitottsággal áll hozzá a koszovói kérdéshez. Vučić mindemellett reformokat helyezett kilátásba az energetika és az oktatás területén, valamint további beruházásokat az egészségügyben, a katonaság korszerűsítését, azonkívül bér-, valamint nyugdíjemelést.

A nemzetközi kapcsolatok erősítésének témájában az elnök a Szerbia és a Magyarország közötti kapcsolatok kiválóságát hangsúlyozta, majd az Open Balkan projektum jelentőségéről beszélt, végül pedig a Horvátországgal való kapcsolatok jobbá tételének a fontosságára mutatott rá.

A hivatalba lépési beszédet követően Aleksandar Vučić átsétált az elnöki rezidenciába. Mivel előző mandátumban is ő töltötte be az elnöki tisztséget, ezúttal elmaradt a ceremónia, amelynek keretében az új elnöknek elődje átadja az elnöki zászlót és a pecsétet. A parlament épülete előtt több száz polgár gyűlt össze, ők kivetítőről követhették a hivatalba lépési ünnepséget. Az elnöki rezidencia környékén szintén polgárok gyülekeztek és tapssal fogadták a parlament épületéből visszatérő Vučićot. „Aco, Srbine” – skandálta a lelkes tömeg.

A parlament alkalmi ülésén a népképviselők mellett többek között részt vett Tomislav Nikolić volt köztársasági elnök és más korábbi államfők, Ana Brnabić ügyvezető miniszterelnök és a köztársasági kormány tagjai, Igor Mirović, a tartományi kormány elnöke, Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség és a Tartományi Képviselőház elnöke, Porfirije pátriárka és a történelmi egyházak képviselői, Milorad Dodik, Bosznia-Hercegovina elnökségének szerb tagja, valamint a boszniai Szerb Köztársasági politikai vezetői, a koszovói szerbek politikai képviselői, a Szerbiai Katonaság, valamint a bírói hatalom képviselői és a külföldi országok diplomáciai képviselői.

STABILITÁST BIZTOSÍTÓ ELNÖKRE VAN SZÜKSÉG

Az eskütételt követően a Magyar Szónak nyilatkozva dr. Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség köztársasági parlamenti frakcióvezetője arra emlékeztetett, hogy Aleksandar Vučićot három politikai párt jelölte köztársasági elnöknek, nevezetesen a Szerb Haladó Párt, a Szerbiai Szocialista Párt és a VMSZ. Mint hozzátette, először fordult elő, hogy a vajdasági magyarságnak, illetve a VMSZ-nek saját államfőjelöltje legyen és az a személy ne a VMSZ soraiból kerüljön ki.

– Jó döntésnek tartom, hogy a VMSZ jelöltje Aleksandar Vučić volt. Egyértelmű, hogy a vajdasági magyarok jelentős mértékben hozzájárultak ahhoz, hogy az első fordulóban megválasszák a köztársasági elnöki tisztségre, hiszen ha a mi helyi önkormányzataikban összeadjuk az SZHP-re és a VMSZ-re a parlamenti választáson leadott szavazatok számát, akkor megkapjuk azt a szavazatszámot, amit Aleksandar Vučić elnökjelöltként megszerzett. Ezúton szeretném megköszönni ismét a vajdasági magyarságnak, hogy kérésünkkel összhangban járt el és támogatta Aleksandar Vučićot. Azt szeretnénk, ha második elnöki mandátumában olyan célkitűzései és prioritásai lennének, amelyek összhangban állnak a mi elvárásainkkal. Egyébként nehéz szakmailag megalapozott választ adni az elvárásainkkal kapcsolatos kérdésre, hiszen tudjuk, hogy milyen hatáskörei vannak a köztársasági elnöknek az Alkotmány értelmében. Ugyanakkor azt is tudjuk, hogy Szerbiában évtizedek, vagy évszázadok óta hagyománya van annak, hogy a mindenkori köztársasági elnök a politikai élet első számú szereplője. Mindemellett Aleksandar Vučić a legerősebb politikai párt elnöke, így olyan elvárásaink vannak, hogy mindaz, amit a választási kampányban saját célkitűzésként hangsúlyoztunk, számára is fontos legyen. Azt szeretnénk, hogy kiegyensúlyozott, békére törekvő, stabilitást biztosító elnöke legyen az országnak – fogalmazott Pásztor Bálint.

Az államelnök hivatalba lépési beszédének a kormányalakítással kapcsolatos részére vonatkozó kérdésünkre válaszolva Pásztor Bálint elégedettséggel nyugtázta, hogy Vučić konkrét határidőkről beszélt. Kiderült, hogy talán mégsem lesz igaza azoknak, akik szerint a parlament következő összetétele „soha” nem alakul meg és a kormányalakítást is a végtelenségig elhúzzák, jegyezte meg. Mint hozzátette, ahhoz, hogy július végéig megalakuljon a kormány, arra van szükség, hogy mielőbb megalakuljon a parlament következő összetétele, majd a köztársasági elnök megbízzon valakit a kormányalakítással. A VMSZ konkrét koalíciós szerződés javaslatával készül, emelte ki Pásztor Bálint, majd megismételte, hogy a párt abban érdekelt, hogy államtitkári szinten vegyen részt a végrehajtó hatalom, azaz minél több minisztérium munkájában. Miniszteri tisztségben továbbra sem gondolkodik a VMSZ, nyomatékosította.

Nyitókép: Aleksandar Vučić: Szerbia az lesz, amivé formáljuk (Ótos András felvétele)