2024. április 19., péntek

Fontos cél az akadálymentesítés

Május 30-a a sclerosis multiplex világnapja. Ebből az alkalomból a Kisbácska sclerosis multiplexben (SM) megbetegedetteket tömörítő topolyai-kishegyesi községközi civil szervezet meghívta topolyai székházába a Bethesda Szeretetszolgálat, a bácsfeketehegyi Izida Anya- és Gyermekvédelmi Egyesület képviselőit. Az úgynevezett új otthon épületében helyet kapott, és a közelmúltban felújított székházában a baráti légkörben zajló vendéglátás keretében sportnapot is tartottak.

Nyeső Paul, a topolyai és a kishegyesi községre kiterjedő, mintegy ötven tagot számláló civil szervezet, a Kisbácska elnöke rámutatott, hogy a médiának milyen nagy szerepe van abban, hogy az emberek tudomást szerezzenek erről a napról, illetve ezekről az emberekről. Egyes városok narancssárga fénnyel festik meg az épületeiket, köztereket a világnap alkalmából, ezzel vállalva egyfajta szolidaritást az érintettekkel. A topolyai főtéren található szökőkút is egész hétvégén narancssárga fénnyel volt megvilágítva. Nyeső elmondása szerint az évente megrendezett világnap célja, hogy olyanokkal is megismertesse a betegséget, akik korábban nem hallottak róla. Az egész világra kiterjedő anyagi és szellemi összefogás szükségességére is szeretnék a világnap keretében felhívni a figyelmet, amely a kutatásokat, fejlesztéseket serkentené. A sok esetben sajnos rokkantsághoz, mozgáskorlátozottsághoz vezető, a tudomány jelenlegi állása szerint visszafordíthatatlan betegség a központi idegrendszer fehérállományának gyulladását idézi elő. A lefolyása sok esetben fájdalmas, a gyógykezelés pedig költséges.

Nyeső Paul jó hírnek nevezte azonban, hogy immár Szerbiában is hozzáférhetőek azok a legújabb fejlesztésű gyógyszerek, amelyek megkönnyíthetik a mindennapokat, illetve jelentős mértékben lelassítják a betegség lefolyásának ütemét. A legújabb fejlesztésű gyógyszerek a Kisbácska tagságához tartozók számára is hozzáférhetővé váltak, állami támogatással.

Az önkormányzat és a helyi közösség pozitív hozzáállásának köszönhetően a 2008-ban alapított civil szervezet székházat kapott, amit sikerült felújítani. Egy mini rehabilitációs központot is kialakítottak a székházban és péntekenként rendszeresen összegyűlik a tagság, akik pedig helyhez kötöttek, azokat is rendszeresen felkeresik. Három személyt pedig a közmunkaprogram keretében foglalkoztatnak, akik segítik őket. Műhelymunkát, különféle foglalkozásokat, találkozókat, rendezvényeket szerveznek. Az egyesület elnöke azt is elmondta, hogy a médiának és a kishegyesi, valamint a topolyai önkormányzatok viszonyulásának köszönhetően sokat javult a helyzet, de van még bőven tennivaló. Az intézmények bejáratának akadálymentessé tétele nem mindenhol történt meg. Kiemelte a pobedai helyi közösség hozzáállását, melynek köszönhetően sikeresen tudtak pályázni és az akadálymentesítést követően a tolószékes és mozgáskorlátozott személyek is könnyen megközelíthetik a közintézményeket. Nagyon fontos az akadálymentesítés, hogy azok is eljussanak a postára vagy a rendelőbe, akik kerekesszékkel közlekednek. Sajnos, ez máig nincs mindenhol megoldva, de a Kisbácska tagsága bízik abban, hogy a jövőben a helyi közösségek is még több figyelmet szentelnek, így könnyítve meg a mozgáskorlátozottak mindennapjait.