2024. március 28., csütörtök

Te is lehetsz rendőr!

Magyarkanizsa községben is szükség van a fiatalításra, magyarul is beszélők jelentkezésére

A magyarkanizsai rendőrállomáson, kétnyelvű közösség lévén nagy szükség van magyarul is beszélő rendőrökre, akik a lakosság érdekeit szolgálhatják. Az érdeklődés azonban korántsem olyan nagy, mint az elvárható lenne – ezt mutatják az elmúlt évek tendenciái, pedig a köz érdekében való tevékenykedés, valamint az egyenruha és a megfelelő díjazás sem mellékes. A közelmúltban jelent meg az a felhívás, melynek értelmében Szerbia-szerte 780 fiatal vehet részt a szakképzésen, közülük a nagykikindai területi rendőrkapitányságra – melynek hatáskörébe tartozik Magyarkanizsa is – összesen nyolc általános joghatósági, tizennégy közlekedési rendőrt és öt határőrt vesznek majd fel, akik sikeresen veszik az akadályokat és elvégzik a képzést. A tizenhárom települést és kilenc helyi közösséget magába foglaló Magyarkanizsa községben a nagysága miatt is szükséges a megfelelő utánpótlás, továbbá a határ közelsége miatt kialakuló problémák egy részét is a rendőrségnek kell megoldania. A helyi fiatalok ösztönzésére népszerűsítik a szakmát a településeken, ezáltal az iskolások is tájékozódhatnak a hivatás szépségeiről és kihívásairól, melynek érdekében a község rendőrei interaktív megmozdulásokat szerveznek. Testközelből láthatják, kérdezhetik is az állomás munkatársait, akiknek tekintélyt parancsoló megjelenése és kihívásokkal teli munkája is felkeltheti a figyelmet, legalábbis ebben bíznak az akció lebonyolítói. A magyarkanizsai rendőrségi kirendeltség parancsnokhelyettese, Aleksandar Vuletić a Belügyminisztérium aktuális pályázatáról adott információt, és hangsúlyozta a rendőri alapképzésre való felvétel fontosságát. Nyomatékosította, hogy a fiatalokat ne tántorítsa el a nyelvi akadály, és bár nem egy könnyű képzésről van szó, kitartással és odaadással, megfelelő komolysággal és elszántsággal el lehet végezni a képzést, ami később biztos munkahelyet eredményez.

– A Belügyminisztérium 780 jelentkező részére hirdetett pályázatot a rendőri alapképzési központba, az egyenruhás rendőrtisztek feladatát, kötelezettségét ellátó szakképzésbe mind a huszonhét rendőrkapitányság igényeire – magyarázta Aleksandar Vuletić, aki elmondta, hogy a képzésre június 7-éig lehet jelentkezni, és a 780 jelentkező közül 230-an szakmai képzésben részesülnek az általános joghatósági, rendőrségi feladatok végzésére. A közlekedési rendőrök száma ebből 220 lesz a képzés befejeztével és 330-an a határőrségen állhatnak munkába, mindezt úgy, hogy ők maguk nyilatkozhatnak arról, hogy hol szeretnének szakmai képzésben részesülni. A parancsnokhelyettes ismertette a jelentkezés feltételeit is, amik elengedhetetlenek ahhoz, hogy a fiatalok megpályázhassák a képzésen való részvételt, ezek pedig, elmondása szerint, a következőek: – szerb állampolgárság, legalább egy éve szerbiai bejelentett lakcímmel, a községen belüli lakcímmel való rendelkezés, valamint a nagykorúság igazolása. A jelentkezők legfeljebb 24 évesek lehetnek, ám ha a rendőri akadémián végzett az illető, a korhatár 27 év. Négyéves középiskolai végzettség is szükséges hozzá, továbbá érvényes B kategóriás jogosítvány. A felvételi alapfeltétele a  megfelelő egészségi és pszichofizikai alkalmasság is – fejtette ki Aleksandar Vuletić, és hozzátette, hogy a magyarkanizsai állomáson nagy szükség van az utánpótlásra, ők pedig nyitottak a fiatalok érdeklődésére, akik első kézből is tájékozódhatnak.

A kamanci (Sremska Kamenica-i) központban folyó képzésre tehát nők és férfiak jelentkezését is várják, még van néhány nap a határidő lezártáig, az alkalmassági vizsga után pedig 42 hetes aktív oktatás várja őket.