2024. március 28., csütörtök

FRISSÍTETT – Aleksandar Vučić letette az elnöki esküt

Aleksandar Vučić a köztársasági parlamentben ma néhány perccel 11 óra után letette az elnöki esküt.

Ezzel hivatalosan is megkezdte második mandátumát a tisztségben.

Az államfő a hivatalba lépéskor a következő, az Alkotmányban előírt szöveggel tett esküt a köztársasági parlament előtt: „Esküszöm, hogy minden erőmet a Szerb Köztársaság szuverenitásának és területi egységének – melynek szerves része Koszovó és Metóhia – megőrzésére, valamint az emberi és kisebbségi jogok és szabadságjogok érvényesítésére, az Alkotmány és a törvény tiszteletben tartására és védelmére, a béke és a Szerb Köztársaság valamennyi polgára jólétének megőrzésére fordítom, valamennyi feladatomat lelkiismeretesen és felelősségteljesen fogom ellátni.”

Emlékeztetőül, Vučić az elnökválasztás első fordulójában a szavazatok 58,59 százalékával győzött.

„Szerbia olyan lesz, amilyenné tesszük"

Vučić az elnöki beszédében úgy fogalmazott, mindenki államfője szeretne lenni, aki első a kötelezettségek, és utolsó a privilégiumok tekintetében.

Azt üzente, hogy mandátuma során a békét, a stabilitást, a szabad döntéshozatalt, a szabadságot, a biztonságot, az egészséget, Európát és a munkát tekinti majd prioritásnak.

– Szerbia olyan lesz, amilyenné mi tesszük őt – fogalmazott a köztársasági elnök.

Mint mondta, mindent megtesz annak érdekében, hogy a legjobban szolgálja az ország érdekeit egy nagyon nehéz világpolitikai helyzetben.

Az elnök beszédéből az is kiderült, hogy várhatóan július végéig megalakulhat az új köztársasági kormány.

Kiemelte, arra törekednek, hogy minden, Szerbiában élő nemzeti közösség képviselője jelen legyen az új kabinetben.

Aleksandar Vučić az eskütételen (Ótos András felvétele)

Aleksandar Vučić az eskütételen (Ótos András felvétele)

Vučić úgy fogalmazott, hogy a rohamosan változó világpolitikai körülmények között Szerbiában nincs sem Európa-ellenes, sem Oroszország-ellenes viselkedés.

Aláhúzta, hogy Szerbia a nemzetközi jogi előírások elveinek tiszteletben tartása mellett alakítja politikáját. Megismételte az uniós közeledés fontosságát, kiemelve, hogy fontos eredményeket kell megvalósítania Szerbiának a joguralom, a sajtószabadság és a demokratikus elvek mentén működő rendszer tekintetében is.

Elmondta, hogy Koszovó kapcsán még erőteljesebben kell keresni a jövőben a kompromisszumokat.  
Kiemelte, hogy a Szerbia és Magyarország közötti kapcsolatok jelenleg történelmi csúcsponton vannak, és ezt meg kell őrizni, de más országok mellett erősíteni kell a hivatalos, Zágrábbal ápolt politikai kapcsolatokat is. Úgy fogalmazott, hogy ajtaja mindig nyitva áll a horvát tisztségviselők előtt.

Nyitókép: Aleksandar Vučić az eskütételen (Ótos András felvétele)