2024. április 25., csütörtök

A sokadik egyértelmű üzenet

Viola von Cramon-Taubadel a szankciók elrendelését és a koszovói kérdés kezelését sürgeti

Viola von Cramon-Taubadel európai parlamenti képviselővel találkozott tegnap Aleksandar Vučić köztársasági elnök. Az elnöki kabinet közleménye szerint Vučić Szerbia európai integrációs elkötelezettségéről biztosította von Cramon-Taubadelt. Mint kifejtette, Szerbia a térség stabilitása szempontjából meghatározó Open Balkan projektum megvalósításából is aktívan tervezi kivenni a részét, de a koszovói párbeszédet is fontosnak tartja, mivel értékelése szerint kizárólag dialógussal lehet megoldást találni a nyitott kérdésekre. Vučić abbéli reményének adott hangot, hogy az EU a továbbiakban is támogatja a párbeszédet, illetve az eddigi megállapodások alkalmazását sürgeti. A köztársasági elnök példaként a koszovói szerb községek közösségének megalapítását emelte ki. Szerbia az eddigieknél is nagyobb figyelmet tervez fordítani az energetikai hatékonyságra, valamint a környezetvédelemre – áll a közleményben.

A találkozó után Viola von Cramon az N1 tv-nek nyilatkozva őszintének és baráti hangvételűnek minősítette a beszélgetést. Megerősítette, hogy a szerb–orosz kapcsolatokról is szó volt, és mint a találkozón kifejtette: „Szerbiának el kell döntenie, hogy kinek az oldalán áll. Nem jó, ha Putyin, azaz a történelem rossz oldalán áll.”

– Szó volt a szankciókról, az energetikáról, Szerbiának az orosz energiahordozóktól való függőségéről, továbbá az energetika területén rendelkezésre álló alternatívákról, mindenekelőtt a megújuló energiaforrásokról. Persze a demokráciáról és a média helyzetéről is beszélgettünk. Értékelésem szerint az EU őszinte abbéli igyekezetében, hogy Szerbia minél közelebb kerüljön hozzá. Természetesen a döntés Szerbiától függ. Egyértelműsítettük, hogy európai partnereinktől elvárjuk, hogy intézkedéseiket hangolják össze az uniós intézkedésekkel. Ez természetesen magába foglalja a szankciókat. Az államfő és a köztársasági kormány következő összetétele dönti el, hogy milyen álláspontra helyezkednek a jövőben. Nem az EU, hanem Szerbia dönt arról, hogy kinek az oldalán áll. Szerbia európai ország, nekünk érdekünk, hogy összehangolja politikáját az unióssal. Az a benyomásom, hogy a köztársasági elnök tudja, hogy az Oroszországtól való függőség egészségtelen és kedvezőtlen a szerbiai gazdaság számára. A háború veszélyes manőver, nem jó, ha ilyenkor Putyin oldalán állnak. Hiszem, hogy egyetértettünk ebben – fejtette ki von Cramon.

Koszovó témájához kapcsolódóan a politikus kifejtette: azt szeretné, ha az EU keretében Koszovó a Szerbiával azonos szintre kerülne. Nem jó, hogy Szerbia Koszovó államiságának elismerése ellen lobbizik – hangsúlyozta von Cramon, aki szerint ez a szerbiai polgárok érdeke, hiszen az említett kérdés megoldása nélkül nem lenne egyszerű az EU-ba integrálni Szerbiát.