2024. április 19., péntek

Sokszínű Vajdaság

Ismét lehet pályázni a Legjobb Vajdaságból minősítésre

Az élelmiszeripari és ipari termelők, illetve a kisiparosok és kézművesek mellett az idegenforgalmi szolgáltatók is pályázhatnak a Legjobb Vajdaságból minősítésre – hangzott el tegnap a Tartományi Gazdasági és Idegenforgalmi Titkárság újvidéki sajtótájékoztatóján. A termék- és szolgáltatásminősítéssel 18 vajdasági székhelyű gazdasági személyt, vállalkozót és fizikai személyt tüntetnek ki – mondta Nenad Ivanišević gazdasági és idegenforgalmi titkár.

– Az a célunk, hogy a regionális eredetminősítéssel megerősítsük a legkiemelkedőbb vajdasági termelők és szolgáltatók munkáját. El kell terjednie a köztudatban, hogy a kereskedők polcain nagyon jó hazai termékeink vannak. Meg kell cáfolnunk azt a felfogást, hogy egyes termékek csak azért jobbak, mert külföldről érkeznek. Büszkék lehetünk arra, hogy olyan minőségi boraink, élelmiszereink, termékeink, idegenforgalmi szálláshelyeink és rendezvényeink vannak, amelyek helyi jellegzetességekről tanúskodnak. Vajdaságot ugyanis minden más régiótól megkülönbözteti az a nemzeti és kulturális sokszínűség, amely a termékekben és a szolgáltatásokban is visszatükröződik.

Az idén is 18 minőségi tanúsítványt ítélnek oda a vajdasági termelőknek és szolgáltatóknak (Fotó: Dávid Csilla)

Az idén is 18 minőségi tanúsítványt ítélnek oda a vajdasági termelőknek és szolgáltatóknak (Fotó: Dávid Csilla)

Az odaítélésnél a szolgáltatásoknál a minőséget és az eredetiséget veszik elsősorban figyelembe, a programok és rendezvények esetében pedig az eddig elért eredményeket is méltányolják. A termelők olyan termékekkel pályázhatnak, amelyek a termelés módját, a minőséget, a kémiai, fizikai, mikrobiológiai, organikus jellemzőket és összetevőket illetően kiemelkednek a hasonló termékek sorából, és Vajdaságból származnak.

A Legjobb Vajdaságból minősítésre július 31-ig lehet pályázni. A beérkezett pályázatokat a Jugoinspekt Kft. minőségellenőrzéssel foglalkozó cég bírálja el. Az eredetiséget és minőséget bizonyító tanúsítványt három évre ítélik oda a legjobb termelőknek és szolgáltatóknak – emelte ki Ana Radun Đurović, a Jugoinspekt igazgatója.

– A minőségellenőrzés folyamán kapcsolatba kerülünk a termelőkkel és szolgáltatókkal. Tanácsainkkal is ellátjuk őket: tavaly is sokan kaptak útmutatót ahhoz, hogy milyen irányba kellene fejlődniük ahhoz, hogy még jobb minőségű termékeket gyártsanak. Ezért a korábbi pályázókat is arra biztatnám, hogy bátran próbálkozzanak az idén is, de az új pályázók jelentkezését is szívesen fogadjuk – biztatta az eredeti ötletek megvalósítására a termelőket és szolgáltatókat a minőségellenőrző cég igazgatója.

A sajtótájékoztatón a gazdasági és idegenforgalmi titkárság képviselői mellett a Vajdasági Idegenforgalmi Szervezet tagjai és vezetői is megjelentek. A felszólalók kiemelték, hogy a jövő héttől Vajdaság területén hirdetőtáblákon jelenítik meg azoknak a termelőknek és szolgáltatóknak a nevét, akik tavaly kiérdemelték a Legjobb Vajdaságból minősítést.