2024. április 20., szombat

Melyek a legnépszerűbb munkáltatók Szerbiában?

Ahhoz, hogy egy munkáltató vonzó legyen a munkaerőpiacon, elsősorban stabil pénzügyi háttérre van szükség – derül ki az Infostud kutatásából. A második helyen a jó személyes kapcsolatok állnak, majd az, hogy a felettes milyen kapcsolatban áll a dolgozókkal – írja a Szerbiai Rádió és Televízió.

Az Infostud portál kétévente végez kutatást arról, hogy mitől válik vonzóvá egy munkáltató a munkaerőpiacon, és a megkérdezettek immár második alkalommal a stabil pénzügyi hátteret helyezték az első helyre.

Miloš Turinski, az Infostud portál munkatársa kiemelte, hogy az idén csaknem 11 ezren vettek részt a kutatásban, és a „legkívánatosabb munkaadók" esetében az első három helyezett a NIS, az Air Serbia és a Coca-Cola lett. A stabil anyagi háttér mellett a válaszadók fontos elemként említették a jó személyes kapcsolatokat is. A munkahelyről való távozás okaival foglalkozó kutatások többsége azt mutatja, hogy a dolgozók távozásának egyik fő oka a vezetőknek a viszonyulása volt.

– Más dolgok fontosak a fiatal generációk számára. Régebben az számított, hogy amikor bekerülsz egy cégbe, ott is maradj egészen a nyugdíjig, de ez mára megváltozott. Mindannyian a jobbra törekszünk. Ha megnézzük az első három helyen végzett vállalatokat, illetve az első 20 helyen végzett cégek szélesebb listáját, akkor azt látjuk, hogy erős és stabil cégekről van szó. Ez magával hozza azt, amit évek óta hangoztatunk, hogy a munka kiválasztásánál már nem a fizetés a legfontosabb. Fontos, de nem a legfontosabb tényező – mondta Miloš Turinski.

Hozzátette, hogy a fiatalabb generációk többet gondolnak a munkaadó által biztosított fejlődési lehetőségekre is, amikor munkát választanak.