2024. április 19., péntek

Fókuszban a nők helyzetének megerősítése

Szerb nyelvtanfolyam kezdődött a nők számára Pecesoron

Pecesoron, Óbecse község legkisebb falujában a közelmúltban ingyenes képzés indult A nők biztonságának fejlesztése Óbecse községben elnevezésű projekt keretében, amely a vidéki területeken élő nőkre összpontosít. A szerb nyelv mint környezetnyelv tanfolyamot hetente kétszer, kedden és csütörtökön 19 órakor tartják a helyi közösségben épületében. A projektet az Óbecsei Ifjúsági Szervezet (BUM) szervezte meg.

A pecesori Novák Gizella két évvel ezelőtt is részt vett a tanfolyamon.

– Igazából elég jól beszélem a szerb nyelvet, de vannak nyelvtani hibáim, ezért döntöttem úgy, hogy most sem hagyom ki a tanfolyamot. Jó tanulási lehetőség és egyben kellemes kikapcsolódás is – mondta Novák Gizella.

Varga Regina nem beszéli jól a környezetnyelvet, ezért döntött úgy, hogy részt vesz a képzésen.

– Két évvel ezelőtt volt legutóbb szerb nyelvtanfolyam, akkor is jártam. Hiányos a szókincsem, és szeretnék rendesen megtanulni szerbül. Az órákkal és a tanárnővel is elégedett vagyok – mondta Varga Regina.

Sági Orsolya sem először vesz részt a szerb nyelvtanfolyamon. Mint mondja, tud szerbül, de hiányos a nyelvtudása.

– Beszélem a szerb nyelvet, de szeretném fejleszteni a nyelvtudásomat. A faluban nincs lehetőség szerbül beszélni, itt szinte mindenki magyar ajkú. Ha valami hivatalos ügyet kell elintézni, ahhoz be kell utaznunk Óbecsére, és ott bizony szükséges a szerb nyelvtudás – mondta Sági Orsolya.

Az említett projekt középpontjában, amelynek keretén belül a tervek szerint összesen 258 műhelymunkát tartanak meg, az Óbecse község településeiről származó nők helyzetének a megerősítése és a foglalkoztathatóságuk növelése áll. Annak érdekében, hogy a nők felismerjék az erőszakot és az illetékes intézményekhez forduljanak segítségért, az Óbecsei Ifjúsági Szervezet tavasz óta számos tevékenységet valósított meg mintegy háromszáz nő számára. Az érintett nők főleg munkanélküliek, emellett nehezítő körülmény számukra a szociális központ szolgáltatásaihoz és egyéb olyan szolgáltatásokhoz való nehéz hozzáférés, amelyek segíthetik őket az erőszakból való kilábalásból. A projekt megvalósításában az óbecsei Szociális Központ munkatársai is részt vesznek, akik az intézmény által nyújtott szolgáltatásokról tartanak tájékoztatást. A műhelymunkák mellett Óbecse község öt településén pszichológiai tanácsadást, valamint különféle képzéseket is szerveznek. A szerb nyelvtanfolyam mellett magyar nyelvi- és varrótanfolyamot is tartanak, de lesznek képzések a könyveléssel, valamint az adminisztrációs munkákkal kapcsolatban is.

Pecesor lakossága szinte teljesen magyar. A helyiek a kommunikációs készségek fejlesztése és az önbizalom növelése érdekében a szerb nyelv ingyenes tanulásának megszervezését kezdeményezték.

A projekt keretében megvalósuló műhelymunkák a különböző korosztályú nőknek szólnak, de a szervezők szeretettel várják a férfiakat is. A képzések után a résztvevők számára lehetővé teszik a helyi vállalkozások meglátogatását is. A projekt tanfolyamaival és egyéb programjaival kapcsolatos információk a 062/373-427-es telefonszámon, illetve az ana@bum-becej.org. E-mail-címen kaphatók.

A projekt a UN Women és Norvégia belgrádi nagykövetségének a támogatásával, valamint az óbecsei Szociális Központ és Óbecse község együttműködésével valósul meg.