2024. április 26., péntek

Egy ezüst és egy bronz minősítés

Jól szerepeltek a kúlai néptáncosok az óbecsei Kőketánc rendezvényen

Szerdán és hétvégenként néptáncosoktól hangos a kúlai Népkör MMK nagyterme, ugyanis ilyenkor tartják a próbákat az egyesület keretében működő tánccsoportok. Hugyik Karolina, a kúlai Népkör MMK kulturális bizottságának elnöke elmondta, az egyesületben négy korosztály gyakorolja szorgalmasan a néptáncot. A legkisebbek az Aprócska csoport, amely az óvodásokat és az elsősöket gyűjti maga köré, és főleg népi játékokkal foglalkoznak, énekeket tanulnak.

− A kicsikkel szerdánként, esetenként hétvégén jövünk össze, és egy-egy produkciót készítünk a Népkör rendezvényeire. Ezt a csoportot jómagam, a többi hármat pedig Milijásevity Szabina vezeti. Az alsósok csoportja a Százszorszép, a felsősöké pedig a Napraforgó. Mindkét csoport részt vett a községi megmérettetésen, innen továbbjutottak a körzeti szemlére, majd a zónaversenyre, a gálaműsor pedig Topolyán lesz. Mindent összegezve az idei tanév mindegyik csoport számára sikeres volt, a gyerekek a zsűritől is elismerést kaptak. A negyedik az idősebb táncosokból álló Ibolya csoport, tagjai főleg középiskolások és egyetemisták, ők csak hétvégén gyakorolnak, de alkalmanként többször is összejönnek, mint ahogyan mostanában is, ugyanis a lányok énekcsoportként is működnek, és készülnek a Durindóra és a Gyöngyösbokrétára – sorolta Hugyik Karolina.

Szavai szerint a koreográfusok, Szakáll Nikolett és Szakács Tamás tavaly kezdtek el dolgozni a csoportokkal (kivéve a legkisebbeket). Az első dolguk a csoportok felmérése volt, és a látottak alapján döntötték el, hogy a gyerekek és a fiatalok milyen táncokat, ezen belül pedig tánclépéseket képesek elsajátítani.

Az idén az alsósok mezőföldi táncokat táncoltak, a felsősök pedig csíkszentdomonkosi táncokat sajátítottak el, az Ibolya csoport jelenleg magyarbődi karikázót készít a legnépesebb vajdasági seregszemlére. A Kőketáncon is jól szerepeltek a csoportok, a Százszorszép ezüst, a Napraforgó csoport pedig bronz minősítést kapott.

A kérdésre, hogy hogyan történik egy-egy fellépésre a népviselet kiválasztása, beszélgetőtársunk elmondta, hogy mindegyik tánc tanulása előtt fontos, hogy a lehetőségekhez mérten eredeti viselet készüljön az adott koreográfiához.

− A pályázatokon kapott összegeket általában a népviseletekre fordítjuk, illetve azok elkészítésére. Egy összetett folyamatról van szó, ugyanis meg kell találni azokat a személyeket, akik értenek a népviselethez, annak elkészítéséhez, összeállításához. A mezőföldi tánchoz szerencsére a Csoóri Sándor pályázaton nyert összegből már korábban elkészíttettük a viseletet, a felsősök is olyan szerencsés helyzetben vannak, hogy egy korábbi időszakból megmaradt csíki viseletben léptek fel. Minden évben törekszünk az eredetire, és ha nem tudjuk elkészíteni, sokszor a koreográfusok is tudnak kölcsönkérni olyan helyről, ahol dolgoznak, és tudják, hogy van megfelelő viselet. Ugyanúgy mi is kölcsönadjuk az öltözékeket, ha valakinek szüksége van rá. Mindez pedig közvetlenül a fellépések előtt történik – mondta a kúlai Népkör kulturális bizottságának elnöke.