2024. március 29., péntek
FOCIMIX

Szoboszlai Lipcsében marad

A következő szezonban is a Leipzig labdarúgója lesz Szoboszlai Dominik – jelentette ki Oliver Mintzlaff, a Német Kupa-győztes klub ügyvezetője. „Dominik fantasztikus játékos, aki már az előző szezonban is megmutatta a képességeit. Tervezünk vele, természetesen a Leipzignél marad. A menedzserével is erről állapodtunk meg, és maga a játékos is ezt akarja” – mondta Mintzlaff a Bild szombati számában.

A napokban felröppent a hír, hogy a 21 éves magyar válogatott középpályás tárgyal a spanyol élvonalbeli Real Sociedaddal, de ezt az értesülést az ügynöke azonnal cáfolta. Szoboszlai szerződése 2026-ig szól Lipcsében.

Sallai: A jó játék a legfontosabb

Sallai Roland, a Freiburg válogatott labdarúgója szerint a Nemzetek Ligája-mérkőzéseken az a legfontosabb, hogy a magyar csapat jól játsszon, és aztán majd kiderül, ez mire lesz elég az angolok, az olaszok és a németek ellen. „Azt gondolom, hogy aki felveszi a magyar válogatott címeres mezét, annak minden mérkőzésre száz százalékon kell pörögnie, mindegy, hogy Andorrával vagy az angol válogatottal játszunk” – nyilatkozott az M4-nek a 25 éves támadó. „Ahogy már a szövetségi kapitány és sok játékos is elmondta, nekünk nincsenek félvállról vett mérkőzéseink, nekünk minden egyes mérkőzés élet-halál harc” – tette hozzá.

Az angolokkal szembeni, jövő szombati zárt kapus összecsapást illetően úgy fogalmazott: a szurkolók nagyon fontos szerepet játszanak a kilencven percek során, amikor ők a pályán vannak, nagyon fontos, hogy tizenkettedik játékosként mindig ott legyenek mögöttük. Most ez nem lesz így, de szerinte az is tud plusz erőt, motivációt adni, hogy tévén keresztül szurkolnak nekik.

Több csapattársához hasonlóan úgy vélekedett, hogy bár papíron a magyar a leggyengébb csapat ebben a csoportban, azért képes meglepetést okozni. Számszerű eredménylatolgatásba azonban nem kívánt belemenni. „Nem szeretnék pontokat mondani, hogy mennyit kell vagy kellene hozni. Én azt mondom, hogy a jó játék nagyon fontos, és az, hogy a címerért és az országért úgy harcoljunk, küzdjünk, hogy arra minden ember, aki megnézi a mérkőzéseinket, büszke legyen. Utána meglátjuk, hogy azzal a nagyon jó játékkal sikerül-e pontot vagy pontokat szerezni” – mondta.

A magyar válogatott – amelyhez Sallai a múlt szombati Német Kupa-döntő miatt több társához hasonlóan csak ma csatlakozik – szombaton nézők nélküli mérkőzésen fogadja az angolokat a Puskás Arénában, majd három nappal később Cesenában az olaszok vendége lesz. Június 11-én a németek szerepelnek Budapesten, június 14-én pedig Angliában játszik Marco Rossi csapata.

Sallai Roland a klubidényét illetően úgy fogalmazott, az első fele a játékpercek tekintetében nem úgy alakult, ahogy elképzelte, a másodikban azonban ez már rendben volt, ugyanakkor helyzetszituációkból sokszor pechesen jött ki. Csapatának viszont a bajnoki hatodik hellyel és a kupadöntővel sikeres volt az éve. A saját jövőjére vonatkozó kérdésre úgy reagált: „Minden transzferidőszakban sok játékosnak van lehetősége a váltásra, nekem is biztosan lesz, de egyelőre a Freiburg játékosa vagyok. Nem nagyon szeretnék ebbe belemenni, odaköt a szerződésem 2025-ig, úgyhogy amíg konkrét dolog nincs, addig nem nagyon szeretnék erről beszélni.”
Klemens Hartenbach, a Freiburg sportigazgatója a Kossuth rádiónak nyilatkozva egy hete úgy fogalmazott, hosszú távon számolnak Sallai Rolanddal.

Frankfurtban marad a norvég tehetség

Az Európaliga-győztes Eintracht Frankfurt élt vételi jogával, és végleg megszerezte a Milantól a norvég Jens Petter Haugét. A 22 éves labdarúgó 2026-ig szóló szerződést írt alá – közölte a német klub. Hauge tavaly nyáron egy szezonra kölcsönbe érkezett az olasz együttestől. A szélső a 2021/22-es idényben 38 meccsen három gólt szerzett a Frankfurt színeiben.

Nem játszhatnak egymással az ukránok és a fehéroroszok

Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) versenysorozataiban a rendelet visszavonásáig nem játszhatnak egymással ukrán és fehérorosz csapatok. A szervezet bejelentette, hogy a döntés az UEFA versenysorozatainak gördülékeny lebonyolítása érdekében született, mivel a csapatok, a hivatalos személyek és az egyéb résztvevők biztonsága a katonai konfliktus miatt nem lenne száz százalékig garantált. A fehérorosz együttesek egy márciusi UEFA-döntés miatt nem játszhatnak hazai pályán nemzetközi kupameccset, és azokat az összecsapásokat, melyeken ők a pályaválasztók, zárt kapuk mögött kell lebonyolítani. Az európai szövetség az orosz együtteseket és válogatottakat kizárta sorozataiból.

Conte marad a Tottenhamnél

Antonio Conte vezetőedző marad a Tottenham csapatánál azok után, hogy az együttes kiharcolta, hogy a következő idényben a Bajnokok Ligájában szerepelhet. Az olasz szakember az előző szezon közben vette át az akkor nyolcadik helyezett londoni klub irányítását, amellyel a negyedik helyen zárt a Premier League-ben, azaz főtáblás lesz a BL-ben. Ennek is köszönhetően – brit sajtóhírek szerint – a tréner a nyáron 150 millió fontot költhet el új játékosokra, ez pedig elég érv volt számára, hogy kitöltse jövő nyárig szóló szerződését. Conte korábban többször hangot adott annak, hogy nem szeretne olyan csapatnál dolgozni, amelynek nincs esélye trófeákat nyerni.

A szabadságát töltő olasz szakember a minap Torinóban találkozott Fabio Paratici sportigazgatóval, akivel egyeztettek a játékosmozgásokról. Conte többek között két szélsőhátvédet, egy középső védőt, egy középpályást és egy bal oldalon bevethető támadót szeretne szerződtetni a lapok szerint.

Kínában nézőkkel kezdenek

Nézők előtt rajtol el pénteken a kínai labdarúgó élvonal új idénye annak ellenére, hogy az ország még mindig küzd a koronavírussal. A 18 érdekelt csapat három városban, Talienben, Hajkouban és Mejcsouban lép majd pályára, de egyelőre nem lehet tudni, hogy hány szurkolót engednek be a stadionokba.

Az új szezon rajtját három hónappal el kellett halasztani, miután a kormány zéró toleranciát alkalmaz a koronavírussal szemben, és az omikron variáns megjelenése miatt több városban is szigorú korlátozásokat, lezárásokat vezettek be a betegség újabb hullámának a megfékezésére. A pandémia óriási hatással volt a helyi futballéletre, sok külföldi játékos és edző távozott, a 2020-as, valamint 2021-es idényt pedig csak halasztással, buborékban tudták lebonyolítani. Kína ráadásul két hete visszalépett a 2023-as Ázsia-bajnokság megrendezésétől, pedig több stadiont a tornára építettek vagy újítottak fel.

Renard hosszabbított a szaúdiakkal

A francia Herve Renard 2027-ig meghosszabbította szerződését a szaúdi szövetséggel, így a következő öt évben is ő lesz az ország labdarúgó-válogatottjának szövetségi kapitánya. Az 53 éves szakember vezetésével a csapat kijutott a november 21-én kezdődő katari világbajnokságra, amelyen Argentínával, Mexikóval és Lengyelországgal szerepel majd azonos csoportban. Renard, aki korábban Afrika Kupát nyert a zambiai és az elefántcsontparti nemzeti együttessel, 2019 óta irányítja a közel-keleti ország válogatottját.