2024. március 29., péntek
NBA

Butler Floridába vitte a zárómeccset

Elérkezett a harmadik hétmeccses széria az NBA rájátszásában, miután a Miami az életben maradásáért küzdve szoros végjáték után 111:103-ra megverte a Bostont annak parkettjén, a parázs hangulatú TD Gardenben. A győzelmi kényszerben játszó Heat jól kezdett, fontos lepattanókat szedve és nagy hárompontosokat dobva 29:22-es vezetéssel zárta az első negyedet, ám a következő felvonásban a Celtics kapcsolt egy fokozatot a védelmén, és bár a távoli dobásai nem ültek, a gyűrű közeléből szerzett pontokkal a nagyszünetre gyakorlatilag teljesen visszazárkózott (48:46-os Miami-előny). A pihenő során Eric Spoelstrának szemmel láthatóan sikerült visszahozni fejben a csapatát, és a Heat ahelyett, hogy visszaesett volna, újra elkapta a fonalat a teljes meccsen remekül játszó Jimmy Butler és társai megbízható játékának köszönhetően. 82:75-ös előnnyel fordultak a floridaiak az utolsó felvonásra, amelyben Butler, ahogyan már sokszor a sorozatban, magára vállalta a felelősséget, és nem ingott meg a teher alatt. A rutinos bedobó csak ebben a negyedben 17 pontot, összesen 47-et tett a közösbe 9 lepattanó és 8 assziszt, illetve védekezésben 4 labdaszerzés és 1 blokk mellett, a hajrában pedig kulcsfontosságú dobásokat küldött a helyére a büntetővonalról is. A Jayson Tatum (30) vezette Boston játékára csapat szinten kevés panasz lehet, a meccs jó példája volt annak, miért jutott el a széria a hetedik összecsapásig, amelyet ma hajnalban játszottak a felek.

Butler kiváló teljesítménnyel harcolta ki csapatának a hetedik mérkőzést (Fotó: Beta/AP)

Butler kiváló teljesítménnyel harcolta ki csapatának a hetedik mérkőzést (Fotó: Beta/AP)

Elkezdődött a regionális ABA-liga döntős sorozata, amelyben a két belgrádi csapat méri össze erejét. A péntek esti első összecsapáson a Partizan nagyjából másfél negyeden át tudott irányítani, utána a Crvena zvezda egy több triplával elért, 12:5-ös futással fordított, ahonnan már csak tovább növelte az előnyét. A mérkőzés legjobbja a három triplát vállaló dobó montenegrói Nikola Ivanović volt, aki szűk húsz perc alatt jutott el 18 pontig.

NBA, főcsoportdöntő, kelet: Boston–Miami 103:111 (a sorozatban 3:3). ABA-liga, döntő: Crvena zvezda–Partizan 90:76 (1:0).