2024. április 18., csütörtök

Interjúk gyűjteménye

Szarvas István magyarországi újságíró Kérdeztem – válaszoltak hatodik kötetét mutatták be Szabadkán

Szarvas István a Hetedhéthatár folyóirat újságírója, nem ismeretlen a szabadkai közönség számára. Több ízben tartott könyvbemutatót a városunkban, a pandémia idején viszont ezekre online került sor. Újságírói pályafutása során Szarvas István számos hírességgel, ismert közéleti személyiséggel készített interjút, amelyeket elkezdte kiadványokba rendezni. Így jött létre a Kérdeztem – válaszoltak interjúkötet-sorozat, amelynek a hatodik része jelent meg. Nemrég a kötetet Magyarországon mutatták be, vasárnap a Lányi Ernő IME-ben pedig a vajdasági bemutatójára került sor. A rendezvényen a szerzővel Miklenovics Aranka beszélgetett.

– Nagy öröm és megtiszteltetés a számomra, hogy a pandémia okozta kihagyás után megint személyesen jöhettem el Szabadkára, Kosztolányi Dezső városába. Nagyon jólesett a számomra az is, hogy a Covid idején online tartottuk a kapcsolatot, és így innen, Szabadkáról is lehetett születésnapi könyvbemutatóm. Ezt a sort még a pandémia sem tudta megszakítani – emelte ki Szarvas István.

A kötethez az egyik előszót Jónás Gabriella színművész, egyetemi tanár írta meg:

– Mint Szarvas István eddigi riportköteteiből, ebből sem hiányzik néhány kiemelkedő művész megszólaltatása. Törőcsik Mari, Sára Sándor – sajnos már nincsenek közöttünk –, vagy Guillaume Nicloux és Lucie Borleteau francia filmrendezők válaszai egyaránt felkeltik érdeklődésünket. Bekerült a kötetbe egy tíz éven át tervezett és óhajtott interjú is, amelyre 2021 októberében került sor Lévai Anikó asszony az interjú, mint műfaj lényegéről, arról az őszinte megnyilvánulásról beszél, amelynek két fél, a kérdező és a válaszadó között kell létrejönnie, hogy az olvasó-hallgató számára is figyelemfelkeltő legyen a beszélgetés – írta Jónás Gabriella, aki részt is vett a könyvbemutatón és Szarvas Istvánnal interjúkat olvastak fel.

A másik előszó Juhász Imre, volt gazdasági szakdiplomata tollából ered:

– Az interjúkészítés hatalmas felelősség. Az olvasónak egy-egy interjút olvasva azt kell éreznie, hogy az interjút készítő az én kérdéseimet teszi fel; mintha közvetlenül én ülnék szemben, én faggatnám a megkérdezett politikust, gazdasági szakembert, művészt, sportolót, közéleti személyiséget – írta az előszóban.

A könyvbemutatónak ezúttal is voltak távol élő magyar ajkú kísérői, akik online kapcsolódtak be. A pacséri születésű Békássy Albert kutatóorvos a hetvenes években települt Svédországba. A rendezvényen a lenyűgöző életútjáról, orvosi és kutatói tevékenységéről, kötetek megjelentetéséről, a vallás terén kifejtett tevékenységéről és vajdasági kötelékeiről is beszélt.

Manchesterből Oláh Gábor grafikus kapcsolódott be, aki tizenhárom éve él Angliában:

– Mindig szerettem volna a magyar kultúrát az angol nagyközönség számára érthetővé és elérhetővé tenni. Huszárbandériumot hoztunk létre négy évvel ezelőtt és a fontos magyar ünnepeinken előadásokat tartunk az itteni magyar iskolákban, huszároknak beöltözve – hallottuk Oláh Gábortól.

A könyvbemutatón Muhi Melinda népdalcsokorral, Torok Orsolya pedig citeraszóval lépett fel.

Ahogyan azt Szarvas Istvántól megtudhattuk, körvonalazódik a hetedik kötet is. Ebben helyet kapnak egyebek közt olyan interjúk is, amelyek elkészítése több évig húzódtak el. Szarvas István az elmúlt években megjelentette az Őszintén az interjúkészítésről című könyvet is, amelyben az interjúzás rejtelmeibe avatja be az olvasókat, ennek is tervbe lett véve a második része.