2024. április 20., szombat

Zelenszkij felszólal az uniós csúcsértekezleten

Ukrajna állítja, területet foglalt vissza Herszon közelében

Ukrajna állítása szerint visszafoglalt egy olyan területet Herszon megyében, amely a háború kezdete óta orosz kézen volt. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hétfőn felszólal az Európai Unió állam- és kormányfőinek az Oroszország elleni szankciók hatodik csomagjáról tartott kétnapos rendkívüli tanácskozásán.

„Herszon, tarts ki, közel vagyunk!" – írta Facebook-oldalán az ukrán vezérkar. Hétfőn kiadott helyzetjelentésében az ukrán hadsereg közölte, hogy előrenyomult a dél-ukrajnai Herszon megyében, Andrijivka, Lozove és Bilohirka falvak közelében.
A hétfő reggeli jelentés nem ismertette a herszoni pontos helyzetet, de közölte, hogy az orosz hadsereg különleges erőket vonultat fel a szomszédos városban, Mikolajivban, „azzal a szándékkal, hogy offenzívát hajtson végre az elveszített állások visszaszerzésére".
Az orosz fél nem reagált az ukrán vezérkar bejelentésére, de Kirill Sztremouszov, az orosz ellenőrzés alá került Herszon megye katonai-polgári közigazgatásának helyettes vezetője még vasárnap éjjel arról tett bejelentést, hogy az ukrán fegyveres erők a nap folyamán két sikertelen kísérletet tettek a védelmi vonal áttörésére Davidiv Brid falu közelében. Sztremouszov szerint az ukrán hadsereg végül legalább 70 katonáját elesett katonáját hagyta a harctéren. Hangot adott feltételezésének, miszerint az ukránok csak az első kísérlet során mintegy 200 embert és 20 járművet veszítettek.
A herszoni ellentámadást az ukránok akkor hajtották végre, amikor a Kreml által kinevezett új herszoni vezetés már kifejezte azt az óhaját, hogy Oroszországhoz kíván csatlakozni. Moszkva már közölte, hogy a herszoni lakosok „egyszerűsített eljárásban" folyamodhatnak orosz útlevélért.
Herszon egyébként stratégiai fontosságú, ugyanis Dél-Ukrajnában, a Dnyeper fekete-tengeri torkolatánál fekszik.
Az ukrán elnök hétfőn videó-összeköttetés segítségével felszólal a Brüsszelben folyó rendkívüli uniós csúcsértekezleten, ahol a tagállamok vezetői újabb, Oroszország elleni szankciókat vitatnak meg.