2024. április 19., péntek

A WHO szerint kicsi az esélye, hogy a majomhimlő pandémiához vezessen

Huszonegy megerősített majomhimlős fertőzést észleltek az év eleje óta Nigériában, egy páciens hunyt el – közölte a nigériai tisztiorvosi szolgálat. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint nem valószínű, hogy a majomhimlő megbetegedések világjárvánnyá szélesednek.

A Nigériai Betegellenőrzési Központ (NCDC) vasárnap este közölte, hogy hatvanhat gyanús esetet jelentettek kilenc tagállamból, illetve Abujából, a fővárosból. Ebből huszonegy olyan esetet azonosítottak, amelyben a majomhimlő vírusa fertőzött. Egy negyvenéves, vesebántalmaktól szenvedő férfi elhunyt.

Nigériában, Afrika legnépesebb országában magas a majomhimlő-fertőzésnek kitettség kockázata, de a betegség egészségügyi következményei viszonylag enyhék – közölte az NCDC.

„A jelenlegi helyzet sem az országban, sem a világban nem mutat jelentős veszélyt amely súlyos lefolyású betegséget vagy magas halálozási arányt okozhatna" az NCDC szerint.

Nagy-Britanniában újabb 71 esetet azonosítottak – közölte az Egyesült Királyság Egészségbiztonsági Hivatala hétfőn, így május 7. óta 179-re nőtt a fertőzöttek száma.

Spanyolországban a hét végén huszonkettővel nőtt a fertőzöttek száma és elérte a százhúszat – közölte hétfőn a spanyol egészségügy-miniszter.

Rosamund Lewis, az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) vezető majomhimlő-szakértője hétfőn egy londoni tanácskozáson arról beszélt, hogy a WHO „nem gondolja", hogy a majomhimlő Afrikán kívüli megjelenése világjárványhoz vezetne. De hozzátette: továbbra sem világos, hogyan adják tovább a betegséget a tüneteket nem mutató fertőzöttek.

Arra kérdésre, hogy a járvány átalakulhat-e pandémiává, Rosamund Lewis, aki a WHO Egészségügyi Vészhelyzeti Programjának technikai vezetője is, kijelentette: „nem tudjunk, de nem hisszük". Majd ismételten hangsúlyozta: „jelenleg nem tartunk globális világjárványtól".