2024. március 29., péntek

Mezőgazdászok Oscar-gálája

A CED Közép-európai Gazdaságfejlesztési Hálózat is a vásár idei díjazottjai között

A mišićevói székhelyű Patent Co d. o. o. érdemelte ki az Újvidéken megtartott 89. Nemzetközi Mezőgazdasági Vásár fődíját – hozták nyilvánosságra a szervezők a Bajnokok estéjén. A Master Központ előcsarnokába vezető piros szőnyegen azok a mezőgazdászok, illetve élelmiszeripari termelők vonulhattak végig a kiállítás egyik kiemelt záróeseményén, akiknek a termékeit és szolgáltatásait legjobbnak minősítette a vásár szakzsűrije. A gálán a magyar cégeket tömörítő CED Közép-európai Gazdaságfejlesztési Hálózat is elismerésben részesült.

Az egyetemi tanárokból és magasan képzett szakemberekből álló bírálóbizottság 27 nagy bajnoki serleget ítélt oda a kiállítóknak, emellett 21 személy és cég átvehette az Agrobiznisz legjobbja címet is, az állattenyésztők viszont 3 bajnoki serleget vihettek haza. Az idei gálán 7 különdíjat is átadtak: az egyik serleget a CED Közép-európai Gazdaságfejlesztési Hálózatnak, amely megszervezte a magyar cégek és vállalkozók megjelenését az idei kiállításon, Magyarország ugyanis 12 év után újra partnerországa lehetett az újvidéki mezőgazdasági vásárnak. Az elismerést Csáki Mihály, a CED újvidéki irodájának vezetője vette át, aki 12 évvel ezelőtt is részt vett a partnerország megjelenésének szervezésében.

A vásár különdíját Csáki Mihály, a CED újvidéki irodájának vezetője vette át (Fotó: Ótos András)

A vásár különdíját Csáki Mihály, a CED újvidéki irodájának vezetője vette át (Fotó: Ótos András)

– Magyarország az idén 53 céggel jelent meg a kiállításon, ami az elmúlt 10-15 év legtömegesebb bemutatkozását is jelenti. A tömegesség mellett azonban jelentős, hogy most már valóban azok a cégek mutatkoztak be, akik egyrészt nagyon sokat fejlődtek az elmúlt években, másrészt Szerbiában már vannak partnereik vagy képviseletet nyitottak. Számomra sokat jelent, hogy 12 év távlatából újra jelen lehettem, és tapasztalhattam annak a jó politikai keretnek az eredményét, amelyet a két ország ápol. A vásár utolsó előtti napján bejártuk a magyar cégeket: többségük elégedett a vásáron kezdeményezett és megkötött üzletekkel – mondta Csáki Mihály. Kiemelte a magyar bemutatkozást alátámasztó kísérőrendezvények sikerét is: a fotókiállítások, a kulturális programok és a kecskeméti Katona József Színház társulatának vendégszereplése is tömegeket mozgatott meg.

Az idei 1100 kiállító közül a legjobbnak a Patent Co Kft. bizonyult, amely a kiállítás fődíja mellett átvehette a legjobb minőségű takarmány előállításáért odaítélt bajnoki nagy serleget is, de a legjobb nemzetközi eredményeket elérő agrobiznisznek is minősült.

–  Jelenleg a vállalatunk 44 országba szállít takarmányt: a régió szinte minden országában értékesítünk. Az újvidéki mezőgazdasági vásár fődíja kötelez bennünket a sikeres folytatásra, és további üzletek megkötésére ösztönöz – mondta a díjátadón Dragan Žeželj, a regionális üzletkötésekért felelős igazgató.

A szakzsűri a fiatalok munkáját is méltányolta: a csúrogi Dušan Radanović okleveles közgazdász kapta meg a mezőgazdaság és állattenyésztés területén legkiemelkedőbb fiatal vezető címet.

– Fiatalként úgy érzem, hogy megelőlegezett bizalom az elismerés. Hálám jeléül ígérem, hogy továbbra is mezőgazdasággal foglalkozom Vajdaságban, és igyekszek minél több fiatalt bevonzani. A minisztérium felismerte annak jelentőségét, hogy segítse a fiatal mezőgazdászokat, és akár 90 százalékos támogatást is biztosít a számukra. Így egyre több fiatal marad a falvakban, és választja hivatásul a földművelést, a gyümölcstermesztést vagy az állattenyésztést – mutatott rá a lehetőségekre a fiatal díjazott.

A gálán tiszteletüket tették a mezőgazdasági minisztérium és az illetékes tartományi titkárságok képviselői is, de számos szakember is végigkísérte a Bajnokok estéjét.