2024. március 29., péntek

Két vágányt kicseréltek

Megújul a 133 éves zentai vasútállomás – Vasúton kényelmesen és olcsón

A szerb kormánynak a vasúti hálózat felújítására, korszerűsítésére vonatkozó rendelete nyomán két éve több mint 15 millió euró értékű ráfordítással felújították az 1889-ben épített Szabadka és Zenta közötti vasútvonalat. Immár kényelmesen, olcsón és gyorsan, negyvenöt perc alatt eljuthatunk Zentáról Szabadkára és vissza. A menettérti jegy kevesebbe kerül, mint két liter benzin. Folyamatosan nő a vasúton utazók száma. A zentai vasútállomáson a közelmúltban fejeződött be a harmadik és a negyedik vágány teljes felújítása, és hamarosan sorra kerül az állomás peronja és a műemléknek számító több mint 130 éves állomásépületnek a felújítása is. Az állomásfőnökkel, Radoslava Šehovaccal a vágánycserékről és a további fejlesztési tervekről beszélgettünk:

– A Szabadka és Zenta közti vasútvonal felújítására szánt keretből fennmaradó összegből a közelmúltban befejeződött a zentai állomás harmadik és negyedik vágányának a teljes felépítményt, talpfákat, síneket stb. érintő cseréje, valamint az állomáshoz vezető Y elágazás azon részeinek a felújítása, amelyeket a szakemberek cserére javasoltak. A tervek szerint a munkálatok folytatódnak, a következő lépésben a vasútállomás peronja van soron, ami az utasok további kényelmét, a vonatra való könnyebb felszállást és leszállást segíti. Szerbia vasúti infrastruktúrájának a modernizációja keretében jó esély van arra, hogy a közeljövőben sorra kerüljön a zentai vasútállomás épületének a felújítása is. Az előkészületek megkezdődtek, egyelőre konkrét határidőkről, a beruházás kezdetéről nem beszélhetünk. A munkálatok megtervezésében előzőleg egyeztetni kell a Szabadkai Községközi Műemlékvédelmi Intézettel is.

A vasútállomás teherforgalom szempontjából kevésbé van kihasználva. Az állomásról az ipari zónába vezető, úgynevezett ipari vágányok el vannak hanyagolva, teherszállításra már nem alkalmasak, nem zajlik rajtuk forgalom. Ipari vágány vezet a cukorgyárba, de a Potisje kikötő is elérhető volt vasúton. A csődbe jutott cukorgyárba vezető ipari vágány tulajdonjogi rendezése tudomásom szerint mind a mai napig megoldatlan. Ezek az ipari vágányok nem tartoznak a Szerbiai Államvasutak infrastruktúrájához, tehát a karbantartásukat sem végzi a szerbiai állami vasúttársaság.

A Szerbiai Államvasutak pályázatot írt ki többek között az évtizedek óta használaton kívül álló, Zentáról Óbecse felé vezető régi vasútvonal felszedésére, a sínek ócskavasba kerülnek. Az egykori állomások épületeit tudomásom szerint felkínálják az adott községnek hasznosításra. Egyelőre bizonytalan, hogy mi lesz a sorsa a zentai ipari vágánynak, csak annyi bizonyos, hogy ezek a lepusztult vasútvonalak teljességgel használhatatlanok.

A közelmúltban az adai úton áthaladó cukorgyári ipari vágánnyal problémák voltak, kilazultak a sínek, ami veszélyezteti az áthaladó gépkocsiforgalmat. A Karađorđe utca folytatásában az ipari úton és az Europetrol benzinkútnál található vasúti átjárók is az ipari vágányhoz tartoznak, nem a Szerbiai Államvasutak hatáskörébe. A Žitoprometnál lévő vasúti átjáró nemrégiben teljes felújításon esett át, túlságosan is felgyorsult itt a gépkocsiforgalom. A Tornyosi úti vasúti átjáró rendbe van hozva, a Vojput elvégezte az aszfaltozási munkálatokat, és a Karjadi úti vasúti átkelő is viszonylag jó állapotban van – mondta az állomásfőnök.