2024. március 29., péntek

Az amerikai kultúra jegyében

Újvidékre látogatott az Egyesült Államok belgrádi nagykövete

Miloš Vučević polgármester tegnap a városházán fogadta Christopher Hillt, az Amerikai Egyesült Államok belgrádi nagykövetét. A találkozót követően elsétáltak a városközpontban lévő, Haj és a Mihajlo Pupin falfestményekig, amelyeket a korábbiakban megvalósult Amerikai kultúra napja elnevezés alatt megszervezett eseményegyüttes részeként festettek. Ezután a polgármester és az amerikai nagykövet a Kreatív negyedbe látogatott.

A polgármester elmondta, hogy Christopher Hill nagykövet a hivatalos kinevezését követő első, hivatalos látogatásának helyszínéül Újvidéket választotta, ittlétét munkatalálkozóra, valamint az Amerikai kultúra napja eseménycsokor programjainak megtekintésére használták ki. – A városházán számos témáról beszélgettünk, egyebek mellett művészeink tapasztalatcseréjének lehetőségeiről is. Ezt a mostanihoz hasonló események teszik lehetővé. Városunk gazdasági kilátásairól, és Újvidékről mint egyetemi központról is szó esett. Az idén Gregory Burns a vendégünk, aki paralimpiai sportoló és kimagasló művész is egyben, az alkotása pedig átvarázsolta az OPENS épületének falait. Muráljaival a létesítményt a Kreatív negyedben dinamikussá és érdekessé tette. Beszéltünk még Újvidék és az amerikai nagykövetség közti együttműködés mikéntjeiről, elégedett vagyok azzal, hogy a beszélgetésünk korrekt, tisztességes és konstruktív volt – összegezett Vučević, majd dicsérő szavakkal illette a nemrégiben az Elektrovojvodina épületén megjelent, Nikola Teslát ábrázoló falfestményt.

Christopher Hill amerikai nagykövet köszönetét fejezte ki a polgármesternek a szívélyes fogadtatásért és méltatta az „európai levegőt, amelyet Újvidék ki- és belélegez”.

– Közösen jártuk körbe a művészi alkotásokat, amelyek az amerikai kultúra napja eseményének keretében valósultak meg az elmúlt években és csak csodálni tudom a művészeink sikeres együttműködését. Támogatom a város azon törekvését, hogy a régi és elhagyatott területeket újra felhasználja és ezáltal új célt adjon nekik, tiszteletben tartva a történelmet, de ugyanakkor a jövőbe is tekintve. Újvidék egy olyan város, amely melegen fogadja az ideérkezőket és példaként is szolgálhat a többieknek – fogalmazott Hill nagykövet.

Az amerikai kultúra napja eseményplatformot immáron hatodik alkalommal rendezik meg május 29-éig tart. A rendezvény célja az Egyesült Államok és Szerbia művészeinek együttműködés-serkentése, és az újvidékiekkel való közvetlen kapcsolatok kiépítése. Emellett a nemzetközi együttműködés előrelendítése is kiemelt helyet kap, a fiatal és amatőr művészek lehetőséget kapnak ezáltal arra, hogy kiállíthassák alkotásaikat.