2024. március 29., péntek

Több, mint könyvtár

A járvány hatással volt az olvasási szokásokra is

Juhász Erzsébet írónő, a város szülöttének nevét 2013-ban vette fel a topolyai könyvtár. Alapítója és működtetője a helyi önkormányzat és a Magyar Nemzeti Tanács. Az intézmény, öt fiókkönyvtárával és mintegy 132 ezer kötetes állományával, egy közel 40 ezres közösséget lát el könyvekkel és egyéb információkkal.

Náray Éva, a könyvtár igazgatónője elmondta, hogy reményei szerint most már túl vagyunk a járvány nehéz időszakán, de a legnehezebb időkben sem volt zárva a könyvtár. Sajnos azonban a korlátozások nem tették lehetővé rendezvények megtartását, és alkalmazkodni voltak kénytelenek a körülményekhez. Abban az időben még a visszavitt könyveket is pár napos karanténba helyezték, így gátolva meg a fertőzés esetleges terjedését. Az igazgatónő elmondta, hogy a tavalyi év már valamivel jobb volt, és akkor jutottak el arra felismerésre, hogy valójában azokat a tapasztalatokat, melyeket a legsúlyosabb időszakban szereztek, jól tudják hasznosítani. A helyzet egyik pozitív hozadékának nevezte azt, hogy sok adatbázis ingyenesen hozzáférhető lett. Így például az Arcanum Digitális Tudománytár, Magyarország legnagyobb és folyamatosan bővülő digitális periodika adatbázisa. A folyamatosan bővülő adatbázisban tudományos és szakfolyóiratok, heti- és napilapok, valamint lexikonok és tematikus könyvgyűjtemények legjava áll rendelkezésére. A honlapot működtető cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik. Sikerült elérni azt, hogy aki itt Topolyán bemegy a könyvtárba, ugyanúgy hozzáférhet az adatokhoz, mint például aki Szegeden vagy Budapesten végez kutatásokat. A könyvtárnak sokkal aktívabb lett a Facebook-oldala, saját YouTube-csatornája van már és egyéb módon is elérhető a virtuális-digitális világban is.

Náray Éva (Tóth Péter felvétele)

Náray Éva (Tóth Péter felvétele)

Náray Éva elmondta azt is, hogy az úgynevezett karanténidőszak megváltoztatta az emberek olvasási szokásait is, ezt a könyvtárból kikölcsönzött könyvek számáról lehet kikövetkeztetni. Nőtt az olvasók száma.

– Azt gondolta volna az ember, hogy többet tévéznek, vagy az internet kínálta lehetőségeket használják ki, de tapasztalható volt, hogy nagyon volt az érdeklődés a könyvek iránt is – emelte ki. Ez, véleménye szerint azt jelenti, hogy korai „temetni” még a könyveket, a hagyományos olvasási szokásokat. Ehhez azonban az is kell, hogy legyenek új könyvek. A topolyai könyvtár egy közkönyvtár, teljes egészében nem tudnának minden szakmai igényt kielégíteni. Viszont az igazgatónő véleménye szerint a szakirodalom terén sem szabad lemaradni.

A topolyai könyvtár olyan szerencsés helyzetben van, hogy az önkormányzat minden évben anyagilag támogatja az intézményt. A pénznek egy részét új könyvek beszerzésére tudják fordítani. Emellett folyamatosan pályáznak, a magyarországi Márai-programnak, valamint a szerb kultuszminisztérium támogatásának is rendszeres haszonélvezői.

Egy évvel ezelőtt a topolyai Juhász Erzsébet Könyvtárban adták át azokat a csomagokat a könyvtárak és közintézmények képviselőinek, amelyeket Magyarország Kormánya és a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága támogatásával, valamint a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. és a Magyar Nemzeti Tanács közreműködésével sikerült biztosítani. Topolyán több könyvtár, kulturális és oktatási intézmény képviselője a Qulto integrált közgyűjteményi rendszerből álló intézményfejlesztő csomagot vehette át. A rendszer kompatibilitást biztosít nemcsak az itteni könyvtárakkal, hanem az anyaországi adatbázisokkal is. A topolyai könyvtár szerteágazó szolgáltatásait olyan jelképes tagsági díj ellenében lehet igénybe venni, ami nem éri el egy új könyv árát sem. A fiókkönyvtárak közül a bácskossuthfalvit sikerült teljesen felújítani. Pannónián pedig egy figyelemre méltó helyi összefogás eredményeként újulhatott meg a részleg. Bajsán, Pacséron és Zentagunarason van még fiókkönyvtár, a gunarasi pedig az iskola keretében működik.