2024. április 19., péntek

Vizes feladatok

Az utóbbi években Topolyán jelentősen megnövekedett az ivóvízfogyasztás mértéke

Mozgalmas időszakon van túl a topolyai ivóvíz-hálózatot és szennyvizet kezelő Komgrad Kommunális Közvállalat. Miután beindult a városi szennyvíztisztító működése, továbbra is munkaerővel igyekszik biztosítani az üzemeltetéséhez napi szinten a szakmai hátteret. Illetve a tavalyi év végén sikerült felszámolni az utolsó úgynevezett mikrokút-közösséget, és rácsatlakoztatni az ellenőrzött minőségű és tisztított városi ivóvíz-hálózatra a felhasználóit. Ez utóbbi háttérmunkálatai még folyamatban vannak. Domány Dudás Diana igazgatónő jelentős állomásnak nevezte azt is, hogy korábban a gunarasi ivóvízhálózat fenntartójává is vált a Komgrad, majd további feladatként tűzte ki célul, hogy szeretnének valamennyi általánydíjat fizető ivóvíz-felhasználó közösséget felszámolni.

– Mivel az elmúlt években folyamatosak Topolyán a beruházások, az építkezések, bővült az Ipari park, elkészült a Városi stadion és Labdarúgó Akadémia kezdte meg működését, ezért jelentősen megnövekedett a városban a vezetékes víz iránti igény. Az elmúlt években új ivóvizes kutakat sikerült kifúratnia a Komgradnak, ezek közül kettőt a községi önkormányzat segítségével tudtuk felszerelni a megfelelő eszközökkel és rácsatlakoztatni a hálózatra, és még egy kút esetében számítunk fenntartónk háttértámogatására. A jövőben tervbe van véve a víztisztító fejlesztése és bővítése, amihez a tervdokumentáció elkészülte után a kivitelezésére pályázati forrásokat keresünk majd. A közvállalat az előttünk álló időszakban tervezi a vezetékes víz klóradagolásának automatizálását, egy úgynevezett klorinátor gép beszerzését. Ezt tartományi pályázaton keresztül tudnánk megoldani, amihez szintén szükség van az önkormányzati közreműködésre.

Idáig öt topolyai ivóvizes körgyűrű vezetékeit sikerült lecserélni, és a hosszú távú tervek része folytatni a munkálatokat. Továbbra is nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy valamennyi topolyai háztartáshoz tartozzon ivóvízfogyasztást mérő óra.

– Papír értesítőkkel is igyekeztük felhívni a lakosság figyelmét, hogy azokban a házakban, ahol még nem történt meg a vízóra bevezetése, azt tegyék meg. Kétféle vízóra közül választhatnak a fogyasztók, lehetőség van a hagyományos analóg, illetve az online is leolvasható digitális óra felszerelésére. Az egyik alapfeltétel, hogy a vízóra aknáját készítse elő az ingatlan tulajdonosa, ehhez mi igyekszünk megadni a szakmai hátteret és segítséget. Az online óra egyértelmű előnye a sokkal könnyebb leolvashatóság, a hátránya viszont, hogy elemmel működik, ami átlagosan 5 évente merül le, de van rá példa, hogy előbb is. Korábban azt hittük, hogy a külföldön élők számára lesz majd népszerűbb ez a mérőeszköz, ugyanakkor ez nem lett kifejezetten jellemző. Tény, hogy a GPS berendezéssel ellátott digitális vízóra felszerelése jelentősebb, 14 ezer dináros költséggel jár, mint a hagyományos, de mi felajánljuk a részlettörlesztés lehetőségét. Az analóg óra felszerelése 7500 dinárba kerül, azzal, hogy ez csupán a bevezetési költségek mintegy 30 százaléka, a fennmaradó 70 százalékot, a földmunkálatok, az anyagköltség nagy részét Topolya község önkormányzata magára vállalja, ezzel is tehermentesítve a polgárokat. Persze vannak nem várt helyzetek is, utcafekvéstől függő nehéz terepek, vagy szomszédos parcellákon keresztül vezető csövek, amik további megpróbáltatások elé állítják a munkásainkat, akik szerencsére eddig tudtak mindenki számára kielégítő megoldást találni – mondta végül Domány Dudás Diana.