2024. április 19., péntek

Izraelbe hajóznak a vajdasági bárányok

Az adorjáni Kontakt Kft. 400 dinárért vásárolja fel a bárányokat – Magas terményárak

A múlt hét közepén egy egész hajórakomány, több mint ötezer bárány kelt útra a montenegrói Bar kikötőjéből Izraelbe. Azóta már nagy részéből báránysült készült. A hajórakomány bárányt az adorjáni Borsos Csaba, a Kontakt Kft. tulajdonosa „tette vízre”. Érdeklődésünkre elmondta, hogy folyamatos az érdeklődés, a kereslet a külföldi piacon, és a Kontakt Kft. is folyamatosan vásárolja fel a bárányokat, a kosok kilójáért 400, a nőstényekért pedig 370 dinárt fizet. A bárányok testtömegének a felső határa 40 kiló, de az ennél súlyosabb állatokat nem veszi meg.

Az adorjáni Kontakt Kft. telephelyén kialakított jószágátvevő és rakodóállomáson egyszerre akár 15 000 bárány elhelyezésére is lehetőség nyílik. Amikor összegyűlik egy nagyobb kontingens, megszervezik a jószágok kivitelét, behajózását. Jelenleg Szerbiában a Kontakt Kft. a legnagyobb vágóállat-exportőr, legalábbis ami a bárányok kivitelét illeti. Egész Vajdaság területéről, sőt távolabbi vidékekről is hozzák a tenyésztők eladni a bárányokat Adorjánra. Az élő jószággal csínján kell bánni, különösen a nyári hőségben, de amint a jószágfelvásárló elmondta, a Kontakt Kft. egész évben felvásárolja a bárányokat, folyamatos irántuk a kereslet, főleg a keleti piacokon.

Ami a többi vágóállatot illeti, a Kontakt Kft. 200 dinárért vásárolja fel a disznókat. A bárányokhoz viszonyítva a hízódisznó-kínálat jóval szerényebb, ami a magas terményárakkal magyarázható. A dinsznóhizlalással szemben a birkatartás kifizetődőbb állami támogatással, de csak akkor, ha legalább fél évig kint vannak a jószágok a legelőn.

Kukorica 33-34 dinárba kerül, a búza pedig még a tengerit is fölözi és eléri a 40 dinárt, de egyes malmok és raktárak a tavaly aratáskor átadott gabona tárolási és kezelési költségeit levonják az árból, így már „csak” 36 dinárt fizetnek. Az árpa jelenlegi ára 38 dinár. A gabonatermesztők arra számítanak, hogy az idei termésű árpa és búza ára is el fogja érni a 35-38 dinárt.

A zentai Žitopromet malomipari vállalat nem számít fel kezelési költséget a silókban tárolt kenyérgabonáért, de júniusban már nem vásárolják meg a tavalyi búzát, készül a malom az idei aratásra. A legtöbb gazda nem várta meg a búza eladásával a tavaszi hónapokat, a költséges tavaszi vetéshez ugyanis forgótőkére volt szükség, és ezt biztosítani tudták a hosszú ideje rekordmagas áron forgó búzából.