2024. április 25., csütörtök
BAJNOKOK LIGÁJA, DÖNTŐ

Ismét Európa legjobbja a Real Madrid – VIDEÓ

Liverpool – Real Madrid 0-1 (0-0)

A csúcstartó Real Madrid a 14., míg a Liverpool a hetedik trófeájáért küzdött szombat este a labdarúgás legrangosabb európai kupasorozatában, ami 95 perces játékidő után a Real Madrid győzelmével végződött. 

Hiába támadott többet és próbálkozott sokkal több kapura lövéssel a Liverpool, nem tudta feltörni a Real Madrid védelmét. Thibaut Courtois kapus szenzációsan védett, Vinícius Junior pedig a második félidő közepén eldöntötte a Bajnokok Ligája-döntőt. A spanyolok 14. alkalommal lettek Európa legjobbjai, és amióta BL-nek hívják a legrangosabb kupasorozatot, nem bukott még finálét.

Sok mindenről szó esett a Bajnokok Ligája döntője előtt, de arra azért kevesen gondoltak, hogy szombat este azon kelljen izgulni, egyáltalán elkezdi-e a mérkőzést.

A játékosok bemelegítettek, a lelátó szépen lassan kezdett megtelni, amikor az UEFA jelezte, negyedórával elhalasztja a kezdést. Akkor még a közlekedési káoszra hivatkoztak, de amikor újabb negyedórás csúszással már 21.30-ra került a tervezett kezdési időpont, előkerültek a stadion környékéről olyan videók, amelyek azt mutatták, biztonsági okok is közrejátszottak mindebben.

A csúszás jól jött a Liverpoolnak, mert olyan hírek jelentek meg, hogy Thiago mégsem vállalja a játékot, és Keita lép pályára – aztán az előzetes helyzet nem változott, a 46-szoros spanyol középpályás maradt a kezdőcsapatban.

Az első félidőben egy csapat volt a pályán, a Liverpool, amely húsz perc alatt lerohanta és beszorította a spanyolokat, ám Courtois kapus szenzációsan védett és Szalah közeli pörgetését, Mané lövését is óriási bravúrral hárította.

A Real Madrid lehozta úgy a félidőt, hogy egyetlen egyszer sem veszélyeztette a kaput – a statisztikában ugyanis a lesgól nem számít. Márpedig a hajrában Benzema betalált, de a hosszas videobíró-vizsgálat végül – jogosan – érvénytelenítette a találatot.

A szünetben az UEFA élő közvetítésében megszólalt Christian Karembeu is, az új-kaledóniai származású, franciákkal világ- és Európa-bajnok játékos, aki 1998-ban a Real Madriddal nyert BL-t azt mondta, a gyengébb játék ellenére nem szabad leírni a spanyolokat.

A próféta szólt belőle, ugyanis az 59. percben váratlanul vezetést szerzett a Real: Valverde jobbról tökéletesen centerezett, mindenki lemaradt Vinícius Juniorról, aki közelről nem hibázott (0-1).

A liverpooli fölény folytatódott, Klopp pedig a lehető legtámadóbb felállást választva beküldte előbb Jotát, majd Keitát és Firminót is.

A mérkőzés hőse végül a gólszerző Vinícius mellett az a Thibaut Courtois volt, aki kilenc (!) védést mutatott be, egyik nagyobb volt, mint a másik.

Liverpool: Alisson – Alexander-Arnold, Konaté, Van Dijk, Robertson – Fabinho, J. Henderson (Keita, 77.), Thiago Alcantara (Firmino, 77.) – Szalah, Mané, Luis Díaz (Jota, 65.)

Real Madrid: Courtois – Carvajal, Éder Militao, Alaba, F. Mendy – Kroos, Casemiro, Modric – F. Valverde, Benzema, Vinícius Júnior
gól: Vinícius Júnior (59.)