2024. március 29., péntek
KERÉKPÁROZÁS – GIRO D'ITALIA

Az utolsó kanyar

A csütörtöki, túlnyomórészt sík, és ezért valamivel egyszerűbb szakasz után tegnap megkezdődött a Giro kőkemény, három napos befejező hétvégéje, amely választ ad arra, hogy a Grand Tour három legjobbja, Richard Carapaz, Jai Hindley és Mikel Landa közül ki öltheti magára a végső Maglia Rosát. A hétvége első felvonása egy 178 kilométeres, öt hegyen átvezető etap volt, amelyen a várakozások szerint utoljára reménykedhettek szakaszsikerben a szökevények. Ennek megfelelően ki is alakult egy 12 fős boly, amelyet közel tíz percre is elengedett a főmezőny, egyértelművé téve, hogy a napi diadal nem érdekli az összetett legjobbjait. Az elmenésben pedig több erős bringás mellett Valter Attila is ott volt, aki végig frissen mozgott, és szemmel láthatóan jó erőben tekert fel a komoly emelkedőkre.

A nap utolsó előtti hegye, a Kolovrat részben Szlovénia területére is átkanyargott, és ezen az utakon dőlt el, hogy kik tudnak legnagyobb tempót tartani felfelé, a trióban Valter mellett a hegyi (kék) trikós Koen Bouwman és Mauro Schmid maradt ott, hozzájuk zárkózott vissza Andrea Vendrame és Alessandro Tonelli. Az utolsó hegyen már csökkent a tempó, ezért a két olasz is elöl tudott maradni, az ötös pedig az emelkedős hajráig nem vitte dűlőre a dolgot. Néhány száz méternél kezdődött a sprint, ám mintegy százzal a cél előtt egy balos kanyar szinte az egész bolyt megviccelte, és csak az élen haladó Bouwman vette tökéletesen, a többiek kisebb-nagyobb fékezésre kényszerültek. A holland így második győzelmét ünnepelhette a háromhetesen, a többieknek pedig, így a negyedik helyen befutó Attilának is, maradt a bosszankodás. Ki kell emelni, hogy ez minden idők legjobb magyar helyezése egy Grand Tour-szakaszon.

Carapaz, Hindley és Landa ezúttal sem tudott időkülönbséget kiharcolni egymás ellen.

Végeredmény, 19. szakasz (Marano Lagunare–Santuario di Castelmonte, 178 km): Koen Bouwman 4:32:55 óra, Mauro Schmid a. i., Alessandro Tonelli +3, Valter Attila +6, Andrea Vendrame +10 mp stb. Az összetett állása: Richard Carapaz 81:18:12 óra, Jai Hindley +3 mp, Mikel Landa +1:05, Vincenzo Nibali +5:53, Pello Bilbao +6:22 perc stb.