2024. április 25., csütörtök

Erőt adó esemény

Folk Music Fest Palicson

A Juhászok Civil Szervezet két napig tartó fesztiváljának a legfőbb célja a magyar népzene középpontba helyezése, ezért esett a választás egy olyan helyszínre, ahol sokan és szívesen sétálnak, azaz a tópartra, a palicsi parkban található Vigadóra, illetve annak nagyteraszára.
Az egybegyűlteket pénteken este dr. Pásztor Bálint, a szabadkai városi képviselő-testület elnöke köszöntötte:

– Egy olyan rendezvényről van szó, amely gazdagítja Palics idegenforgalmi kínálatát. Minden az idegenforgalomról és a hagyományokról szól Palicson, ebben a két napban pedig a zenéről, a táncról, a jókedvről is. Ez az egyik első palicsi nyári rendezvény és ezután szinte minden hétvégén történik majd valami. Rögtön a következőn Jánosi Elvira jóvoltából országos ultramaraton bajnokság, azt követően pedig Palics ad otthont a Durindónak és Gyöngyösbokrétának. Az idén jubilálnak Palics emblematikus épületei, a Vigadó, a Zenepavilon, a Női strand, a Víztorony. Mindegyik épület 110 éves, pontosabban szeptemberben lesznek azok. Akárcsak a szabadkai Városháza is, hiszen egy napon kerültek átadásra. Tavaly óta történtek előrelépések Palicson, elkészült a Bagolyvár és a Víztorony felújítási tervdokumentációja, nem rejtjük véka alá, hogy szeretnénk rekonstruálni ezeket az épületeket, ahogyan azt a Vigadóval is tettük, amelynek a helyrehozatala befejeződött az elmúlt hónapokban. Azt gondolom, hogy szép hellyé vált Palics – emelte ki Pásztor Bálint.

A fesztiválról és a szervezésről Juhász Gábort kérdeztük:

– Több helyszínen próbáltuk már megtartani a fesztivált, de a Vigadó bizonyult a legjobbnak, ami épített örökségünk egyik legszebb hagyatéka. Rendezvényünk célja a magyar népzene népszerűsítése, a középpontba állítása. Azt gondolom, hogy a nyolc év alatt sikerült elérnünk azt, hogy a népzenei előadók ismertek és koncertképesek legyenek Vajdaságban. Ez is nagyon fontos, mert ha nincsenek ilyen fesztiválok, a népzenei előadók, együttesek nem tudnak egész műsorokkal, koncertekkel készülni. Itt ez a lényeg, hogy koncerteket adjanak, ne csak néhány perces összeállításokkal lépjenek fel. Ez kezdetben kihívást, vagy akár gondot okozott egyes formációknak, de most már csak édes problémát. A nyolc év folyamán kitűnő előadóink voltak, gyerekek és nagyobbak, kezdők és világhírűek egyaránt – hallottuk Juhász Gábortól, aki a közönség üdvözlése után rögtön a vonóval a húrok közé csapott, hiszen az első fellépő a Juhász zenekar volt.

Az együttes két évvel ezelőtt lett húsz éves, de a pandémia miatt most ünnepelnek igazán. Az elmúlt több mint két évtizedben sok vendégelőadóval zenéltek, most sem csak ők léptek fel, Szabó Kocsis Zsuzsanna és Berec-Csizmadia Anna is társult hozzájuk.

– Annál nincs jobb, mint amikor haza hívnak és elsősorban a vajdasági magyarságnak énekelhetek. Talán épp ez jelenti a számomra a legnagyobb sikert, amikor a vajdasági magyarság összegyűlik egy ilyen kultúreseményen és magyar népzenéket hallgat, népi dalokat énekel – fejtette ki Berec-Csizmadia Anna.

A pénteki hőséget egy jóval hűvösebb szombat követett, holott a fesztivál szervezői kísérőrendezvényekkel is készültek. Ebben a Talentum Tehetséggondozó Művészeti Egyesület is közreműködött.

– Nagyon szeretjük ezt a fesztivált, amióta elindult, igyekszünk rajta részt venni és segíteni is. Összeköt bennünket a népzene szeretete és a hagyományok ápolása. Mindig szívesen tartunk játszóházakat, néptáncos foglalkozásokat, ez számunkra is fontos – mondta Brezovszki Roland.
A fesztivál támogatói: Szabadka Város, a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi – Nemzeti Közösségi Titkárság, az NKA, a Csoóri Sándor Alap és a Park Palics Kft.