2024. március 28., csütörtök
MAGYARORSZÁG – BENZINÁRSTOP

A szerb rendszámú autók is kedvezményezettek maradhatnak

Amint arról lapunkból is értesülhettek, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki bejelentése alapján péntektől Magyarországon – a benzinturizmus megakadályozása végett – csak a magyar rendszámú autók tankolhatnak kedvezményes, 480 forintos hatósági áron. Csütörtök éjjel jelent meg a Magyar Közlönyben az erről szóló rendelet, amely azonban tartalmaz egy kivételt is, amely alapján – ha a külügyminiszter így rendelkezik – a magyarokhoz hasonlóan a szerb rendszámú autók is kedvezményesen tankolhatnak.

„(…) hatósági áras üzemanyaggal tölthető a külföldi rendszámú gépjármű, ha a külföldi rendszámú gépjármű államjelzése szerinti országban az üzemanyag hatósági áras termék, és a külpolitikáért felelős miniszter rendeletben megállapítja, hogy ezen országban a magyar rendszámú gépjármű – a hatósági ár mértékét ide nem értve – legfeljebb a magyar szabályozás szerinti korlátozásokkal, hatósági áras üzemanyaggal tölthető” – írja a Magyar Közlönyben.

A jogi szakszöveget „lefordítva” egyszerű nyelvre: azon országok gépjárművei tankolhatnak hatósági áron, azaz olcsóbban Magyarországon, amelyekben a magyar rendszámú gépjárművek is hatósági áron tankolhatnak. A magyar média gyorsan kiderítette, hogy két ilyen környező ország van: Szerbia és Szlovénia.

Arról is írnak azonban a lapok, hogy a benzinkutak akkor kezdik alkalmazni ezen országok járműveinek a kedvezményes kiszolgálását üzemanyaggal, ha megkapják az erről értesítő külügyminiszteri rendeletet.

A töltőállomások üzemeltetői számára még számos gyakorlati kérdést vet fel a kormánydöntés az üzemanyag kettős árazásáról. A Mol pénteken közleményt adott ki, amelyben arra kéri a vásárlókat, a benzinkutaknál a fizetéskor minden esetben mutassák be a forgalmi engedélyüket, hogy a pénztárnál a hatósági árra tudják módosítani a vásárlás összegét – hívta fel a figyelmet pénteki közleményében a társaság.

A vállalat tájékoztatása szerint a kútoszlopokon a számlálók minden tankolás esetén a piaci árat tüntetik fel, de a pénztárnál a forgalmi engedély felmutatása után alacsonyabb összeget kell fizetnie a magyar vásárlóknak.

A Mol kútjain az útról látható tájékoztató oszlopokon továbbra is az üzemanyagok hatósági ára lesz feltüntetve. A Magyar Közlönyben megjelent rendelet ugyanis előírja, hogy az üzemanyag hatósági árát az üzemanyagtöltő állomás területén vagy más arra alkalmas helyen fel kell tüntetni, olyan magasságban és méretben, hogy az a közlekedési útvonalról jól olvasható legyen.

Jelezték azt is: a fogyasztók a forgalmi engedély bemutatásával tudják igazolni, hogy jogosultak a hatósági áras üzemanyag megvásárlására, de a vállalat a következő napokban az intézkedés zökkenőmentes bevezetése érdekében magyar rendszám alapján is jóváhagyja a vásárlásokat. Az üzemanyag-vásárlás felső mennyiségi korlátaiban nem történik változás, ez gépjárművenként továbbra is naponta legfeljebb 100 liter, amiből maximálisan 20 liter tankolható szabványos kannába. A jogszabály meghatározza a jogosultak pontos körét is: hatósági áron a magyar rendszámmal rendelkező, 7,5 tonna össztömeg alatti gépjárművekkel vagy mezőgazdasági erőgépekkel lehet tankolni.

A Mol munkatársai a fizetés során a tankolás piaci árát egy vonalkód segítségével módosítják a hatósági árnak megfelelő összegre.