2022. június 29., szerda

Scholz és Macron Zelenszkijjel tárgyalásokat követel Putyintól

Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel folytatandó „közvetlen és komoly" tárgyalásokat követelt Olaf Scholz német kancellár és Emmanuel Macron francia elnök egy Vlagyimir Putyin orosz elnökkel folytatott nyolcvanperces telefonbeszélgetésben szombaton – közölte Steffen Hebestreit német kormányszóvivő.

A német kancellária tájékoztatása szerint a telefonos egyeztetést Olaf Scholz és Emmanuel Macron kezdeményezte. A két politikus azonnali tűzszünetet és a konfliktus diplomáciai rendezését követelte. Hozzátették: Putyinnak személyesen kellene tárgyalnia az ukrán elnökkel.
A német és a francia vezető egyúttal szorgalmazta, hogy engedjék szabadon azt a 2500 embert, akiket a mariupoli Azovsztal acélművekben vettek őrizetbe – írta közleményében a párizsi elnöki hivatal. A gyár alagútrendszerében magukat elbarikádozókat az orosz csapatok ejtették foglyul, miután megadták magukat.
Macron és Scholz egyúttal azt kérte, hogy Oroszország oldja fel Odessza kikötőjének blokádját, és tegye lehetővé az ukrán gabonaexportot.
A Kreml közleménye szerint a nyugati országok elhibázott gazdasági és pénzügyi politikája, illetve az Oroszország elleni szankciók okozták az élelmiszer-ellátásban kialakult problémákat.