2024. április 20., szombat

Hogyan védekezhet az ország a majomhimlő ellen?

Eddig 200 majomhimlővel fertőzött esetet regisztráltak, és több mint 100 gyanús esetet erősítettek meg az afrikai kontinens országain kívül. A fertőzést több mint 20 országban azonosították, írja a 021.rs hírportál.

Az Egészségügyi Világszervezet arra számít, hogy az esetszámok növekedni fognak, ezért a felügyelet megerősítését kérik az országoktól – írja az Euronews Serbia.

A helyzet miatt egyre gyakrabban kerül szóba a karantén, Európában elsőként a belga hatóságok vezették be a fertőzöttek elkülönítését és 21 napos karanténját. Az Egyesült Királyság egészségügyi tisztviselői azt is javasolták, hogy a fertőzöttekkel kapcsolatba kerülő személyeket három hétre izolálják. De mi lesz Szerbiával?

Szerbiában egyelőre nem regisztráltak majomhimlővel fertőzött személyt, de a járványügyi szakemberek sem tartják kizártnak a megjelenését. Úgy gondolják, hogy elengedhetetlen a felügyelet, de szükségtelen a karantén bevezetése.

Branislav Tiodorović epidemiológis szerint nincs helye pániknak, de óvatosnak kell lenni és megelőző intézkedéseket kell foganatosítani. Úgy véli, hogy a nemzetközi közlekedésben felügyelni kell az utasokat: azt, hogy ki honnan érkezett, kivel állt kapcsolatban.

Zoran Radovanović korábban azt mondta az Euronews Serbianak, hogy a majomhimlő hasonlít a többi himlőhöz, az arra alkalmazott oltás pedig 85 százalékos védettséget biztosít. Az oltóanyag azonban már régóta nem kapható Szerbiában, mert a betegséget felszámolták.