2024. március 29., péntek
X. Vajdasági Vágta

Fantázia és Temerin harmadszor

Varga Luca nyert Cékus Árpád és Szőke Dániel előtt – Bunford Tivadar: Az elmúlt tíz év eredményei minden várakozásunkat felülmúltak

Az esős időjárás sajnos éppen a jubileumi, tizedik Vajdasági Vágta rendezvényén nem kedvezett ennek a nemes versengésnek, ám a csapadék sem tudta meghiúsítani közösségünk ünnepét. Pontosan délben, a hagyományokhoz híven, megszólaltak a Vajdasági Vágta fanfárjai a szabadkai Bácska Lovasklub versenypályáján és mazsorettek kíséretében bevonultak a résztvevők a dísztribün elé. Bunford Tivadar, a Háló Vajdasági Fejlesztési Alapítvány ügyvezetője nyitotta meg hivatalosan a jubileumi rendezvényt.

– Felemelő érzés látni, hogy a lovassport évről évre töretlenül ilyen sok érdeklődőt vonz – emelte ki megnyitó beszédében Bunford Tivadar. – Ez az érzés ad immár tíz esztendeje erőt és motiváltságot nekünk szervezőknek, azért, hogy a tőlünk telhető legnagyobb odaadással szervezzük meg ezt az eseményt. Kerek tíz évvel ezelőtt, azzal a szándékkal hívtuk életre ezt a rendezvényt, hogy itt a szülőföldünkön teret és lehetőséget adjunk a lovassport hagyományának továbbörökítésére, hogy összefogjuk azt a maroknyi embert, akik elődeinkhez híven ápolják ezt a tradíciót és hogy tegyünk azért, hogy újabb és fiatalabb generációkat kapcsoljunk be ebbe az életformába. Az elmúlt tíz év eredményei minden várakozásunkat felülmúltak. Számos ló és lovasa, megannyi fogathajtó, kishuszár, ügetőfutam és főzőcsapat. A Vajdasági Vágta számszerűsíthető eredményei mellett viszont sokkal fontosabb kiemelni azt, amit most itt látok, ha felnézek önökre, vagy a lelátókon sétálva érzek és tapasztalok. Ez pedig nem más, mint a közösség, mert valójában erről szól a Vágta. Ahogyan összetartozik ló és lovasa, éppúgy összetartozunk mi mindannyian, akik a Kárpát-medencében és világszerte magyar felmenőkkel rendelkezünk.

A győztes Varga Luca a serleggel

A győztes Varga Luca a serleggel

Ezt követően egy galamb felröptetésével szimbolizálta közösségünk együttérzését a kárpátaljai testvéreinkkel, akiknél most sajnos dúl a háború és reményét fejezte ki, hogy hamarosan véget ér ez a lidércálom.

Az előlátott programmal összhangban 13 órakor következett a négy előfutam három-három versenyzővel. Az izgalmas előfutamokból Szőke Dániel Adorján színeiben London nyergében, Varga Luca Fantázia hátán Temerin képviseletében, a kishegyesi Cékus Árpád Déva Szándékot lovagolva, Fekecs Árpád pedig Ada lovasaként Argóval jutott be a X.Vajdasági Vágta döntőjébe.

A döntőben, amint az várható is volt, az eddig már két alkalommal győztes Déva Szándék és az ugyancsak kétszeres bajnok Fantázia között alakult ki a legizgalmasabb párharc.

A hajrában végül a nagyszerűen lovagló Varga Luca tudta behozni sorrendben harmadik alkalommal Fantáziát a Vajdasági Vágta első helyére. A tizenhárom éves ló, tehát a Nemzeti Vágta és a Vajdasági Vágta kétszeri megnyerése után ismét bizonyítani tudott. Másodikként Cékus Árpád ért célba Déva Szándékkal Kishegyes színeiben, harmadikként az adai színekben induló Szőke Dániel Adorján lovasaként London nevű lovával, negyedikként pedig az adai színekben induló Fekecs Árpád Argóval.

A dobogós helyezetteknek Juhász Bálint, a Prosperitati Alapítvány ügyvezetője, Bunford Tivadar, a Háló Vajdasági Fejlesztési Alapítvány igazgatója és Pásztor István, a Vajdasági Vágta fővédnöke, a VMSZ elnöke adta át a serlegeket.

A Nemzeti Vágta tavalyi győztese, Szabó Nikolett mellett, aki Szabadka színeiben próbálja meg megvédeni tavalyi címét, október első hétvégéjén Budapesten a vajdasági döntő három első helyezettje is ott lesz a rajtnál.

Mint ismeretes 2018-ban és 2019-ben Nagy Arnold ugyancsak Temerin lovasaként meg tudta nyerni a Nemzeti Vágtát Fantázia nyergében, ezért, ha az idei budapesti döntőn Fantázia meg tudná ismételni ezt a sikert, Varga Lucával, abban az esetben örökös bajnoki címet szerezne, ami azt is jelentené, hogy nem indulhatna többé ebben a versengésben.

A Kishuszár Vágtát a papírformának megfelelően Erdei Anna Dorka nyerte meg Bohóc nyergében, mégpedig hátrányból indulva az oromhegyesi Kalapáti Lúcia és Tündér, illetve az oromi Vajda Balázs és Fantázia előtt. Ebből a futamból az első két helyezett indulhat a Nemzeti Vágtán.

A Vágta futamai mellett számos kísérőrendezvény tette színesebbé a találkozót, amelyekről az elkövetkező napokban napilapunk Közelkép rovatában láthatnak olvasóink képes beszámolót.

Cikkünkhöz képgalériák kapcsolódnak, amelyek itt érhetőek el: 1.,2.,3.