2024. március 29., péntek

Egymást erősítve

Szabadkán járt a Bolgár Nemzeti Tanács

Egynapos szakmai látogatást tett a Bolgár Nemzeti Tanács küldöttsége Szabadkán a Magyar Nemzeti Tanácsnál, amelynek keretében a vendégek az MNT működéséről tájékozódtak, valamint meglátogatták a tanács alapításában és társalapításában működő, illetve az általa kiemelt jelentőségűvé nyilvánított intézményeket. Ennek során a küldöttség a Magyar Médiaházba is ellátogatott, ahol napilapunkat Kabók Erika, a szabadkai szerkesztőség vezetője képviselte a találkozón. Ezt megelőzően a küldöttség tematikus előadások – oktatás, hivatalos nyelv- és íráshasználat, kultúra és tájékoztatás – keretében tájékozódott az MNT működéséről, illetve tapasztalatairól. Az előadásokban az MNT bizottságainak tagjai és intézményvezetők működtek közre.

Napilapunkat Kabók Erika, a szabadkai szerkesztőség vezetője képviselte a találkozón (Molnár Edvárd  felvétele)

Napilapunkat Kabók Erika, a szabadkai szerkesztőség vezetője képviselte a találkozón (Molnár Edvárd felvétele)

Az alkalmi köszöntő a Közgazdasági Karon volt, itt mgr. Hajnal Jenő, az MNT elnöke elmondta, hogy a szakmai látogatásra az EBESZ szerbiai küldöttségének a támogatásával kerülhetett sor, utóbbi már évekkel ezelőtt felkarolta a kisebbségi ügyeket és folyamatosan odafigyel a nemzeti tanácsokra. A mostani kezdeményezés előzményeként korábban az Albán Nemzeti Tanács tett látogatást az MNT-nél, majd utóbbi viszonozta ezt, emlékeztetett Hajnal Jenő, mondván, hogy mindemellett már a Bolgár Nemzeti Tanácshoz is ellátogattak korábban. Ilyenkor az ember megmutathatja önmagát és tevékenységét, ám valódi barátságok is születnek, emelte ki Hajnal Jenő, mondván, hogy az MNT is tanulhat a tömbben élő bolgár közösségtől, például annak tekintetében, hogy miként lehet saját községeiben az utcanévtábláktól a helységnevekig mindenhol feltüntetni a bolgár elnevezéseket.

Stefan Stojkov, a Bolgár Nemzeti Tanács elnöke az MNT-vel való eddigi együttműködés kiválóságát hangsúlyozta, példaként említve, hogy amikor a koronavírus-járvány ideje alatt a diákok távoktatásban vettek részt, a bolgár közösséget az MNT segítette a hatékony szervezésben. A Magyar Nemzeti Tanácstól nemcsak a Bolgár Nemzeti Tanács tanulhat, hanem mindegyik másik szerbiai nemzeti tanács, jegyezte meg Stefan Stojkov, aki abbéli reményének adott hangot, hogy a nemzeti közösség és az anyaország közötti szoros együttműködés tekintetében is ismereteket szerezhetnek.