2024. március 29., péntek

Nézőtoborozás szabadtéri hangversennyel

Tízezernél többen élvezték a Carmina Buranát Újvidék belvárosában

Szerdán este nyolc órakor a Szerb Nemzeti Színház előtti téren felcsendült az O Fortuna című ének, Carl Orff Carmina Burana kantátájának gerincdarabja. A minden eddiginél látványosabb est során több mint négyszáz művész lépett fel.

A színház csapata  művet a honvédelmi minisztérium Stanislav Binički zenekarával közösen adta elő, két kórus és egy gyermekkórus kíséretében. A művészek előadását Aleksandar Kojić karmester hangolta össze, a szólisták Marija Jelić szopránénekesnő, Aleksandar Tolimir tenorénekes és Vasa Stajkić bariton volt.

(Fotó: Ótos András felvétele)

(Fotó: Ótos András felvétele)

A rendezvényre tízezernél is több újvidéki polgár volt kíváncsi, a járvány kezdete óta ez volt az első tömeges, szabadtéri előadása a Szerb Nemzeti Színháznak. – Olyan színdarabot adtunk elő, amelynek tempója behatol az emberek csontvelejébe, összpontosítottuk művészi tudásunkat, akaraterőnket és energiánkat – értékelte a karmester. Vasa Stajkić énekes annak örült legjobban, hogy a szerdán este összegyűltek többsége olyan polgár volt, akiket nem látnak rendszeresen a színházi előadásokon, tehát a szabadtéri hangverseny megszervezése jó módja volt annak, hogy a művészetet megszerettessék azokkal is, akiktől ez esetleg távol áll.

Aleksandar Stankov, a Szerb Nemzeti Színház igazgatója szerint a színházteremből történő „kitörés” nézőtoborozás tekintetében különösen jó eredményeket mutat.

A Carmina Burana Carl Orff legnépszerűbb zeneműve, 1937-ben alkotta meg, az előadást május 28-án Belgrádban megismétlik.