2024. március 28., csütörtök

Két keréken az igazi!

Kerékpárral az egészségért és a tudásért címmel szervez programsorozatot a pacséri iskola

Első lépésben a pacséri Akácosig, majd a Moravicai-tó partjára, a napokban pedig a Krivajáig szervezett edukatív csapatépítő kerékpártúrát diákjai számára a Moša Pijade Általános Iskola. A Kerékpárral az egészségért és a tudásért című programsorozat következő állomásaként pedig nem kisebb kihívásra szánta el magát a tanintézmény, mint hogy a tanuló ifjúságot a Topolyai-tó partjára invitálja. Méhészkei Kiss Gizella igazgatónő elárulta, hogy ezek a programok új lendületet hoztak a tanintézmény életébe.

– Az elmúlt két év túlságosan bezárt, és korlátozta a tanügyben mozgók életét, így a mienket is. Ezért olyan programot igyekeztünk kitalálni, ami korosztálytól függetlenül megmozgatja iskolánk diákságát, nem mellékes szempont volt az sem, hogy különösebb költséggel nem terhel. Emellett az egészséges életmód népszerűsítése is a szemünk előtt lebegett, hiszen köztudottan a gyerekek rendkívül keveset töltenek a szabadban, nagyon sokan autóval érkeznek az iskolába is – kezdte a beszélgetést az igazgatónő, aki ez után azzal folytatta, hogy a kerékpáros program nem titkolt célja, hogy észrevétlenül népszerűsítse és szokássá tegye az egészséges életmódot. Emellett nem elhanyagolható szempont az sem, hogy a kerékpározás környezetkímélő közlekedési eszköz.
– Nem árulok el újdonságot, ha azt mondom, hogy a mai gyerekek többsége jelentősen kevesebbet mozdul ki otthonról, és sajnos igencsak hiányos ismereteik vannak a lakóhelyükkel, a közvetlen környezetükkel kapcsolatban. Ezen is igyekeznek segíteni a kerékpártúráink, hiszen Pacsér, Bácskossuthfalva és Krivaja népszerű szegleteibe invitáltuk a diákokat. Az sem mellékes, hogy a gyerekek közben olyan tudásra is szert tehettek, hogy a természetben hogyan lehet az időt hasznosan eltölteni, mi mindenre kell, és lehet odafigyelni, vagy, hogy hogyan kell tüzet rakni, és a parazsat ártalmatlanná tenni. Mindezt pozitív légkörben, vegyes nyelvi közösségben megélve, egymásra figyelve, magyar, szerb és angol nyelvű dalokat elénekelve – hallhattuk.

– Az első három táv igazából lépésről lépésre a leghosszabb kerékpártúrára készítette fel diákjainkat. A követési távra figyeltünk, és figyelmeztettünk, majd a közlekedési szabályok lényegére, azok betartásának fontosságára helyeztük a fő hangsúlyt. Mindezt az ismeretanyagot szórakozásként befogadva, más tantárgyakkal összekapcsolva – tette hozzá az igazgatónő, aki invitálta a szülőket, a pacséri iskola egykori diákjait, hogy csatlakozzanak a Topolyai-tóhoz szervezett túrához, ami még 4. úticélként hátra van.
– Persze a gyerekeknek nincs profi kerékpáros tapasztalatuk, illetve kondíciójuk, tehát a Topolyai-tóra tervezett kerekezést laza, rekreációs stílusban ejtjük majd meg a közeljövőben, kitartást tanítva a gyerekeknek, hogy sikerélményük legyen. Így a hozzánk csatlakozó szülőknek, vagy az egykori diákjainknak sem kell tartaniuk a távtól, akik szintén nem rendelkeznek kiforrott kondícióval, de szeretnének velünk tartani – hangsúlyozta Méhészkei Kiss Gizella, majd azt is elárulta, hogy a korábbi kerékpártúráknak kézzel fogható eredménye például az is, hogy jelentősen több gyermek jár azóta két keréken iskolába, mint korábban. A programot igyekeznek a testvériskolai kapcsolatok ápolásába is bevonni.

– Testvériskoláinkat, vagyis a kisújszállási, a borotai, a somogyfajszi és a bácsalmási együttműködő tanintézményeket egy kihívásra kértük fel. Vagyis hogy keressék fel környékük valamelyik nevezetességét kerékpárral, mutassák azt be, készítsenek róla ők is prezentációt, majd juttassák el hozzánk. Ez nagyszerű alkalom arra, hogy tartalmasan folytathassuk a kapcsolatok ápolását, különösen ebben az időszakban, amikor még nem kaptunk zöld fényt a személyes találkozásra – hallhattuk az igazgatónőtől, aki végül köszönetet mondott a tartományi oktatási titkárságnak a támogatásáért, hogy zavartalanul meg tudták szervezni a programot. Továbbá háláját fejezte ki a Vajdasági Magyar Szövetség pacséri női fóruma tagságához tartozó szorgos asszonykezeknek, akik a helyi közösség támogatásával a Pacsérra szervezett kirándulás alkalmával frissen sült lángossal várták az éhes gyerekeket. Az igazgatónő emellett köszönetet mondott a topolyai Capriolo vállalatnak is, amely kedvezményes kerékpár-, illetve felszerelés-vásárlási lehetőséget ajánlott fel a pacséri tanintézmény diákjai és dolgozói számára.