2024. március 28., csütörtök

Nyílt napot szervez a bácsfeketehegyi gazdakör

Népszerűsítik a tevékenységüket – Apróbb szemű, de zamatos lesz idén is a feketicsi meggy

A kényszer hozta úgy, hogy a járvány idején sok civil szervezetnek redukálni kellett a tevékenységét. A Bácsfekehegyi Gazdakör néven bejegyzett civil szervezet most ismét aktív, ellátogattak az újvidéki mezőgazdasági vásárra és szervezik a meggynapokat is.

Fekete Andor, a bácsfeketehegyi gazdakör nemrégiben megválasztott új elnöke elmondta, hogy kedden, május 31-én 19 órai kezdettel egy úgynevezett nyílt napot szervez a gazdakör, melyre minden mezőgazdasággal foglalkozó vagy mezőgazdasághoz kötődő tevékenységet űző helyi lakost meghívnak. A kultúrotthon nagytermében a húszéves hagyományokkal bíró civil szervezet eddigi tevékenységéről, valamint a jövőbeni tervekről is hallhatnak majd az érdeklődők. Hozzátette azonban, hogy az eseménnyel kapcsolatban nem titkolt céljuk az új tagok toborzása is. Két évvel ezelőtt ugyanis a járványhelyzet úgy hozta, hogy nem nagyon tudtak összejöveteleket, rendezvényeket szervezni. Egyfajta kényszerszünet volt, amikor is úgy döntöttek, hogy megszüntetik a tagsági díjat is, vagy legalábbis felfüggesztik egy időre. Most viszont ismét vannak tervek, szeretnék megszólítani a gazdálkodókat az összejövetelen. A potenciális és eddigi tagok, valamint az érdekeltek információt kapnak a civil szervezet célkitűzéseiről. Fekete elmondta, hogy a gazdakörnek valamikor mintegy száz tagja volt, és a cél egy hasonló létszám elérése ismét. Azt is hangsúlyozta, hogy utoljára a tagsági díj éves szinten jelképes 1000 dinár volt, és nincs szándékukban az összeget megnövelni. A tagok viszont számos előnyt élvezhetnek: ingyenesen vehetnek részt a különféle rendezvényeken, illetve általában ingyenes buszjáratot szerveznek számukra a máshol megszervezett különféle rendezvényekre, kiállításokra. Kezdetnek kedden az Újvidéki Mezőgazdasági Kiállításon és Vásáron jártak, egy buszt sikerült teljesen megtölteni helyi gazdálkodókkal. Most pedig már a június 11-én esedékes meggynapra és az azzal egy napon tartandó falunapra készülnek.
Fekete Andor elmondta azt is, hogy a mezőgazdászok számára hatalmas kihívást jelent, hogy szárazság van, ami valójában már a tél beállta óta tapasztalható, azóta pedig csak fokozódik. A vízhiányt megsínylik az őszi vetésű gabonafélék, valamint a tavasszal elvetett kapásnövények is, de gondok vannak a kiskertekben, szőlőültetvényeken, de még a gyümölcsösökben is, ahol nincs lehetőség öntözésre. A messze földön híres fekete meggy most van az érési fázisban, és a meggyfáknak is csapadékra lenne szükségük, de talán már sem segít sokat, idén a jelek szerint apró szemű lesz a termés.
A bácsfeketehegyi gazdakör a közelmúltban tartotta meg évi közgyűlését, amelyen tisztújítás is történt. Megválasztották az új elnökséget, majd kinevezték a szervezet új elnökét, Fekete Andor fiatal helyi borász és gyümölcstermelő személyében, aki falugazdászként is aktív. Orosz Kálmánnak megköszönték húsz éven keresztül kifejtett áldozatos tevékenységét. A leköszönő elnök továbbra is segíteni fogja a vezetőség munkáját.