2024. április 18., csütörtök

Életmentő eső

Kisebb viharkárok a Tisza mentén

Szerdán az esti órákban végre jelentős mennyiségű csapadék hullott a Tisza mentén. Zentán az esti zivatar meghozta a kalászok és a kapás növények számára az életmentő vizet. A mezőgazdasági szakemberek szerint sajnos az őszi és tavaszi árpára már megkésett a kiadós csapadék. Legalább tíz nappal vagy két héttel korábban kellett volna az árpára a mostanihoz hasonló esőmennyiség. A szemképződés az árpa esetében már a befejező szakaszába érkezett, ennek ellenére a gazdák reménykednek, hogy a kiadós esőnek köszönhetően még javulhatnak a terméskilátások. Helyenként több mint 20 liter csapadék hullott négyzetméterenként. A nyugatról érkező zivatarhullám Csantavér környékét öntözte meg a leginkább, 40-50 mm mennyiséget is mértek a falu határában. Nagykikindán, a Hidrometeorológia Intézet mérőállomásán 28,4 mm eső esett 24 óra alatt, szerda reggel 7 és csütörtök reggel 7 óra között. A szerdán napközben tapasztalt nyári hőség után kialakult zivatarcellák a jégverés veszélyét is magukban hordozták. A Zenta környéki jégvédelmi rakétakilövő állomásokról több jégfelhőoszlató rakétát is kilőttek. Minden bizonnyal ennek is köszönhető, hogy a szórványos jéggel átvonuló zivatar nem okozott nagyobb károkat a mezőgazdaságnak. Az erős szél miatt reggelre kisebb-nagyobb ágak és sok zöld levél borította az utcákat. Zentán több helyen, így a vasútállomásnál is a vihar letört több nagy faágat, a Keresztesbe vezető utat szegélyező fák közül egy derékba tört és félig elzárta az úttestet. Az erre közlekedők, több autós is összefogott, és rövid idő alatt levágta, majd eltakarította az útakadályt.

Adára is erős széllel, villámlással és heves esőzéssel érkezett meg szerdán este kilenc óra körül a vihar, amely szerencsére nem hozott magával jégesőt. A mezőgazdasági termelők örültek leginkább a kiadós esőnek, ami talán még használ a gabonának is, de a kapások számára biztosan életmentő lesz. A viharral érkező erős szél azonban kisebb károkat okozott a település utcáin és a gyümölcsöskertekben. A fákról leverte a levelet és több helyen kisebb-nagyobb ágakat tört le, némi munkát adva a tűzoltóknak, akik az úttestre zuhant kevés ágat eltávolították. A szél viszont a gyengébb, illetve sérült törzsű és gyökerű gyümölcs- és fenyőfákat több helyen derékba törte vagy kibillentette a földből. Az egyik derékbatört fenyőfa az Október 8. utcában kárt tett a villanykaróban és a vezetékekben, amit csütörtökön délelőtt elhárítottak az áramszolgáltató szakemberei. 

Magyarkanizsa községben nem okozott hatalmas károkat a szerda esti esőzés. A városban este nyolc óra körül kezdett villámlani, dörögni, amit kiadós eső követett, nagy vihar nélkül. Ugyanígy a falvakban is, ahol a mezőgazdasági termelők örültek a legjobban, hisz a májusi eső aranyat ér, s ez most hatványozottan igaz a nagy szárazság miatt. A gazdák már az este kihelyezték csapadékmérőiket, melyek gyorsan meg is teltek, egyedül Oromhegyesről számoltak be jégesőről, mely rövid, de kiadós volt, szerencsére ez sem okozott hatalmas károkat. A jó minőségű földjeiről híres községben a gazdák örültek a csapadéknak, de mint mondják, ennél több kellene, és sűrűbben.