2024. április 19., péntek

Vihar tombolt Vajdaságban

Az erős szél több településen hatalmas károkat okozott

Beigazolódott a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet szerdára vonatkozó figyelmeztetése, miszerint Bácskában, Bánátban és Szerémségben is erős szélre, jégesőre és mennydörgésre lehetett számítani az este és az éjszaka folyamán. Az ítéletidő két hullámban érkezett, az első hullám Nyugat-Bácskában, Zomborban érte el a tartományt, viharos széllel, jégesővel és mennydörgéssel, míg a második Szabadka felől érkezett.

Valamivel 21 óra után érte el Szenttamás területét a viharos szél, rövid időn belül leszakadt az ég és viharral együtt jégeső pusztított. Perceken belül elvették az áramot, a mobiltelefonok azonban működtek. Az erős szél miatt az Újvidéki és a Turiai út kereszteződésénél lévő magasfeszültségű (fő)vezeték a rázúdult faágak miatt elszakadt, így az egész község áram nélkül maradt. A zivatar második hulláma valamivel 21.30 után érte el Szenttamást, ez is ugyanolyan erős széllel, csapadékkal érkezett. Az Unčić-Kać városrészből borsónyi nagyságú jégesőt jelentettek. Szerencsére mindkét hullám rövid ideig tartott. A viharos erejű szél több helyen faágakat tört le, illetve fákat szakított ketté, amelyek akadályozták a közlekedést.

A Sárgakút közelében az erős szél egy hosszú téglafalat döntött le, az Október 19-e utcában két telefonpózna dőlt ki, aminek következtében elszakadt a vezeték. A szélvihar lesöpörte a szenttamási plébánia udvarában lévő garázs tetejét, a Petőfi Sándor utcában pedig egy magasfeszültségű kábel szakad el. A vihart követően még annyit sikerült megtudni, hogy a jégeső a nyugati határban (Kipovón) is károkat okozott, a búza és az árpa megdőlt, és több lakóépület is megrongálódott.

Az ítéletidő Szenttamáson is károkat okozott (Fotó: Paraczky László)

Az ítéletidő Szenttamáson is károkat okozott (Fotó: Paraczky László)

A vihar átvonult Óbecse község területén is, ahol szintén jégeső esett és fákat tépett ki a szél, Péterrévén áramkimaradás volt.
Nagykikindát sem kerülte el a hatalmas szélvihar, amelyet heves esőzés, mennydörgés és villámlás kísért. Kevesebb mint egy óra alatt nagy mennyiségű csapadék hullott le, a nagykikindai meteorológiai állomás átlag 28 liter esőt regisztrált négyzetméterenként, de a helyiek a város más-más pontján váltakozó mennyiségű esőt jegyeztek, négyzetméterenként 20-tól 45 literig.

A szélvihar, amely a meteorológiai állomás mérései alapján elérte a 100 km/h-t is, a lakóépületekben és a melléképületekben is okozott károkat, tetőcserepeket hordott el, faágakat tört le, több fát is kicsavart, elszaggatott néhány elektromos kábelt is, ezáltal a város több pontján áramkimaradást okozva.

Ágakat tört le a szélvihar Nagykikindán (Fotó: Vidács Hajnalka)

Ágakat tört le a szélvihar Nagykikindán (Fotó: Vidács Hajnalka)

A károk elhárítása már a kora reggeli órákban elkezdődött. A kármentő csapatok sorra járják a helyszíneket, szabadítják fel az utakat és a járdákat, valamint cserélik az elszakadt kábeleket az áramellátási problémák megoldása érdekében.

Nagybecskereket 22 óra körül érte el a szélvihar. Az ítéletidő miatt megszűnt az áramszolgáltatás, ebből kifolyólag leálltak a vízpumpák és egy óra hosszat víz nélkül maradt az egész város.

Az erős szél fákat tört ki és az ágak kárt okoztak néhány személygépkocsiban. A jég helyenként a gyümölcsösökben is okozott kárt.