2022. október 7., péntek
KAJAK-KENU

Világversenyek felé félúton

Május elején a szerb kupa versenyeivel megkezdődött a kajakosok szezonjának lényegi része, az ott elért eredmények pedig körvonalazták is a fiatalok számára az idei célokat. A zentai Tiszavirág és a magyarkanizsai Testvériség kajakklub vezetőedzőivel beszélgettünk a 2022-es és a távlati tervekről.

A belgrádi Ada Ciganliján tartott verseny sokaknak nem is az ottani megmérettetésről, hanem az év további részének megalapozásáról szólt, hiszen a kupán elért eredmények révén kvalifikálhatták magukat a válogatott keretébe, amelyből aztán két, a közelünkben sorra kerülő ifjúsági és U23-as nagy tornára, a belgrádi Európa-bajnokságra és a szegedi világbajnokságra vezethet út. Előbbit június 23. és 26., utóbbit pedig augusztus 31. és szeptember 4. között rendezik meg, földrajzi közelségük miatt pedig a megszokottnál is nagyobb lehetőséget jelentenek környékünk sportolóinak, hiszen ismerős mindkét közeg, és kevés utazással elérhetők.

A zentai Tiszavirág Kajakklub három junior versenyzőjével célozta meg a bő keretbe való bekerülést, és kettőjüknek, Gere Katalinnak és Subotić Igornak ez sikerült is – számolt be az eredményekről a klub vezetőedzője, Fehér Csaba. Ez még nem jelent számukra biztos belgrádi szereplést, hiszen részt kell még venniük egy június elején Pozsonyban rendezendő versenyen, amit a szerb szövetség keretszűkítésre is használ: ott minden számban két szerbiai egység fog rajthoz állni, és a jobbik mehet majd az Eb-re. Kata és Igor ott várhatóan egyaránt három-négy számban áll majd rajthoz, és szinte biztosra vehető, hogy néhányban kiharcolják majd az indulási jogot. Az Európa-bajnokságból pedig következik majd a világbajnokság: ahhoz, hogy a Maty-éren is ott lehessenek, az Eb-n kell majd döntőbe jutniuk, de ez már egy következő lépés.

A magyarkanizsai Testvériség Kajakklub is három versenyzővel vette célba a keretbe kerülést, ám a szerencse nem kedvezett a számukra: a kadét Nagy Lara és a junior Dobó Petra is csak hajszálakkal maradt el a célként kitűzött pozíciótól, míg Kovács Ádámot betegség hátráltatta a verseny napján. „Talán idén még túl fiatalok ahhoz, hogy bekerüljenek, de így is csak századmásodperceken múlt. Így a vajdasági és az országos bajnokságra készülünk, a legfontosabb nemzetközi megmérettetésünk pedig idén az Olimpiai Reménységek Versenye lesz, ahol Kovács Ádám és Nagy Lara már tavaly is ott volt, idén viszont, ha minden összejön, négy-öt versenyzőnk is kijuthat” – fogalmazott Apró István vezetőedző, aki a már említettek mellett Ladányi Lídia és Pavlov Saša teljesítményét is kiemelte.

Apró István Magyarkanizsa legjobbjaival
Apró István Magyarkanizsa legjobbjaival

A zentaiak hat-hét versenyző részvételében bíznak az Olimpiai Reménységek Versenyén, köztük Ladócki Ádámmal, Berec Balázzsal és Kobrehel Tamással, de Fehér Csaba szerint egy-két éven belül a 2007-es generáció tagjai is nagy dobásra lehetnek képesek, érdemes lesz tehát figyelni Ladócki Csongor, Simon Miklós, Cvejić Ognjen, Kelemen Panna és Mirković Aleksa nevét.

Az edző szerint ebben a korban nélkülözhetetlen, hogy ne csak fizikális, hanem mentális szempontból is foglalkozzanak a fiatalokkal. „A fejben való nevelés a legfontosabb ebben a korosztályban, és azt mondanám, hogy az edzésvezetés nagyobb részét a mentális felkészítés teszi ki. Olyat kell mutatnunk nekik, amit el tudnak hinni, és amihez fel tudnak nőni. Meg kell tanulniuk a helyén kezelni a biológiai érést és az ezzel járó frusztrációkat.”

A fenti jelenség szemléletes példájaként hozta fel Fehér Csaba a palánkai, 17 éves Dunja Stanojevet, aki az ifikorú lányok között idén a testi érés csúcsára ért, így a korosztályos válogatottban nagy dolgok várhatók tőle. Generációs ellenfeleinek, így például Gere Katának pedig azt kell tudatosítania, hogy ha idén nagyobbra nőtt köztük a különbség a vízen, az nem feltétlenül azért történt, mert ő nem készült fel kellően, hanem egyszerűen csak a biológia így akarta – és pár év múlva neki is eljöhet az ideje. „Komoly kutatások is készültek ebben a témában, amelyek szerint nagyon ritka, hogy azok a kajakosok, akik juniorkorban szállítják az érmeket, felnőttként is a csúcson maradnak” – mutatott rá az edző.

Gere Kata és Subotić Igor az Eb-szereplésre készülnek
Gere Kata és Subotić Igor az Eb-szereplésre készülnek

Eközben a legfiatalabbak bevonzása terén is új lendületet vett a két klub, hiszen egyre több gyerek akar és tud is megismerkedni a kajakozás rejtelmeivel. Magyarkanizsán és Zentán is gyarapodott az eszközpark, hogy egyszerre minél több minikajakos szállhasson vízre, utóbbi klubhoz pedig két új edző is érkezett, akik elsősorban a kicsikkel foglalkozva jókora terhet vesznek le Csaba válláról, és már senkit nem is kell visszautasítani a létszámlimit elérése miatt. Magyarkanizsán eközben Apró István a koronavírus-járvány kevés pozitív hozadékának egyikét emelte ki: mivel az elmúlt években nehezebb volt nyaralást tervezni, a korábbiaknál több szülő vitte a Tiszára, a nyári kajakiskolába a gyerekét. A tavaly érkezett újoncok közül pedig tizenöten döntöttek úgy, hogy idén is folytatják. Persze a lemorzsolódás az évek előrehaladtával elkerülhetetlen, a közép- vagy legkésőbb a felsőfokú oktatás megkezdésekor a legtöbben elhagyják szűkebb pátriájukat, ezzel kényszerűen eltávolodva nevelőklubjuktól is. A Testvériség Kajakklub már az önkormányzat előtt is szorgalmazta egy gimnázium létesítését Magyarkanizsán, hogy ezáltal a sportklubok is valamivel hosszabb időn át építhessenek fiataljaikra, de persze egy ilyen beruházás jóval összetettebb kérdés annál, mint hogy a kajakosok igénye legyen a döntő.

Alakul az állóvízprojekt

Egy évvel ezelőtt Állóvizet Zentának! című riportunkban foglalkoztunk a Tisza menti kajakklubokat sújtó legégetőbb problémával: kézenfekvő, hogy mindkét városban a folyón zajlanak az edzések, ez viszont komoly versenyhátrányt jelent számukra az országos és a nemzetközi mezőnyökben, hiszen az érmeket állóvízen osztják. „Emiatt technikailag és taktikailag sem tudjuk megfelelően felkészíteni a versenyzőinket” – panaszkodott most Apró István is a helyzetre, amelyben sovány vigaszt jelent, hogy a kanizsaiak és a zentaiak így is remekül helytállnak a számukra gyakran szokatlan körülmények között, másképpen „viselkedő” vízfelszínen zajló nagyobb tornákon. A klubok ideiglenes megoldásokkal igyekeznek áthidalni ezt az akadályt, és a versenyszerű körülmények érdekében idén közös edzéseket is tartottak a zimonjići DTD-csatornán, illetve a magyarkanizsaiak a Tisza–Palics-csatornára is kimentek, az utazás viszont a költségeivel, az időigényével és a felszerelés állandó mozgatásával nem lehet tartós megoldás.

Kovács Ádám az Olimpiai Reménységek Versenyén bizonyíthat
Kovács Ádám az Olimpiai Reménységek Versenyén bizonyíthat

Az elmúlt év során viszont Zentán mozgolódás indult ebben az ügyben, Fehér Csaba lapunknak beszámolt arról, hogy hamarosan egy víztározó tó változtathatja meg a csapat életét, amely tó mindössze 2,5–3 kilométerre lenne a város központjától. „Egy olyan tó létesítése van tervben, amely fő céljaként az öntözőrendszert szolgálná ki, mi pedig csupán a haszonélvezői lennénk. Az egész projektben csak egy kis porszem a kajakklub, viszont óriási lehetőséget jelentene számunkra, hiszen egy 1,2 kilométer hosszú vízfelületre tehetnénk szert ezáltal.”

A magyarkanizsai klub számára az állóvízhez való jutás kérdése egyidejűleg egyszerűbb és bonyolultabb. Hiszen ott van helyben a terebélyes vízfelület, a Testvériség Kajakklub folyóparti telephelyéről szinte csak át kell sétálni a töltésen, és már el is jutunk a téglagyár által kivájt és feltöltött mesterséges „bányatóhoz”, amely egykoron a sporthorgászok közkedvelt helyszínének számított, jelenleg viszont már jobbára érintetlenül áll. 750 méteres hosszúságával és 200–300 méteres szélességével maga lenne a Kánaán a kajakosok számára, ideális terep az edzésekre és a rövidebb versenytávokra való felkészülésre. Ez viszont egy újabb front, amelyen Apró Istvánék hosszú ideje falakba ütköznek: bár többször is próbálkoztak engedélyt szerezni a tó használatára, az osztrák tulajdonú vállalat részéről egyelőre nem látszik az akarat, amely az ügy előremozdításához kellene.