2024. április 16., kedd
67. STERIJA JÁTÉKOK, ÚJVIDÉK

Hétfőn és kedden magyar előadás

A színházi fesztiválon 750 művész vesz részt, és közel tízezer látogatóra számítanak

Az ország legnagyobb színházi fesztiválja csütörtök este vette kezdetét az újvidéki Szerb Nemzeti Színházban. A rendezvény idén A szorongás ideje mottó köré épül, mely keretében a közönség kilenc versenyprodukciót tekinthet meg.

A 67. Sterija Játékokat Miodrag Tabački akadémikus, ötszörös Sterija-díjas díszlettervező, jelmeztervező nyitotta meg.

–  Örülök, hogy van egy ilyen fesztivál, amely tisztelettel és hűségesen kíséri drámaírónk tevékenységét. Az író számomra egy sztár, aki az egyik legfontosabb láncszem, hiszen ő mindennek a kezdeményezője, tőle indul a szöveg. Jómagam is nagy örömmel és sikerrel dolgoztam a klasszikusaink szövegei alapján készülő előadások díszletein, jelmezein, ugyanakkor kortársaim szövegeihez is szívesen teremtettem meg a színpadi miliőt. Nagy klasszikusaink és kortársaink műveit továbbra is játsszák itthon, de a külföldi színházakban is, ám igazán szeretném, ha az idei szemle hozzájárulna az új, fiatal és tehetséges drámaírók felfedezéséhez – mondta Miodrag Tabački.

A beszédet követően a Zombori Népszínház társulata lépett színpadra, amely a Mileva című produkciót mutatta be, Milena Bogavac, Olga Dimitrijević, Tijana Grumić, Vedrana Božinović és Vedrana Klepica rendezésében. Az előadás Mileva Marić Einsteinről szól, és az Újvidék – Európa Kulturális Fővárosa 2022 Alapítvány, valamint a Sterija Játékok koprodukciójában valósult meg.

A színházi fesztivál – amelyen két magyar előadás is bemutatásra kerül – június 3-ig tart.

Péntek este az Újvidéki Szerb Nemzeti Színház és az újvidéki Vizuális Kultúra Fejlesztési Központ együttműködésében a Kod večite slavine című darab színpadi feldolgozását tekinthette meg a közönség. Szombaton 19 órakor a szabadkai Népszínház szerb társulata lép színpadra, akik az Izbiračica című előadást mutatják be, Iva Milošević rendezésében. Vasárnap szintén 19 órától a kraljevói színház Fleke című előadását élvezheti a közönség, Jug Đorđević rendezésében. Hétfőn 19 órakor Szarajevói Nemzeti Színház előadja a Kokan Mladenović rendezte Protekcija című produkciót. Majd 21:30-tól a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház társulata bemutatja Az utolsó kislányok című előadását, Kokan Mladenović rendezésében. Kedden este hét órától Az isteni Dzsoni parázna napjai című produkciót élvezheti a közönség az Újvidéki Színház előadásában, melyet Jovana Tomić állított színpadra. Ezt követően 21:00-tól a belgrádi Atelje 212 társulat a Rolerkoster című mű színpadi feldolgozását adja elő, Milica Kralj rendezésében. Szerdán 19:30-tól a belgrádi Nemzeti Színház társulata lép színpadra, akik a Siniša Kovačević rendezte Godine Vrana című előadást mutatják be. Csütörtökön 20 órakor a fővárosi Jugoszláv Drámai Színház társulatát láthatja a közönség, akik Jagoš Marković rendezésében a Čudo u Šarganu című produkciót adják elő.

Minden előadást egy kerekasztal-beszélgetés követ, melynek moderátorai Isidora Popović teatrológus és Vlatko Ilić rendező lesznek.

A Sterija-díjak odaítéléséről Slobodan Skerlić rendező, Milena Pavlović színésznő, Slobodan Unkovski rendező, Petar Mihajlović dramaturg és Zoran Maksimović teatrológus összetételű zsűri dönt.

A rendezvény zárásaként péntek este 20 órakor ünnepélyes keretek között kiosztják a fesztiváli díjakat és elismeréseket, ezt követően pedig a Banja Luka-i Szerb Nemzeti Színház bemutatja a Hrkači című előadást, Nikola Pejaković rendezésében.

A versenyelőadások mellett a szervezők számos kísérőelőadással és -programmal készülnek, amelyekről a Sterija Játékok (Sterijino pozorje) weboldalán tájékozódhatnak az érdeklődők.