2024. április 23., kedd

A kulturális áthatások óhatatlanul megtörténnek

Kerekasztal-beszélgetés a szabadkai MTTK-n

Az Európai Protestáns Magyar Szabadegyetem programjának részeként szerdán délután kerekasztal-beszélgetést rendeztek Kulturális áthatások címmel a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karon.

Érkezéskor Josip Ivanović, az MTTK dékánja körbevezette a résztvevőket az épületben, valamint mesélt az intézményi életről is.

A kerekasztal-beszélgetés alkalmával a felszólalók között szerepelt Darcsi Karolina, a beregszászi II. Rákóczi Ferenc kárpátaljai Magyar Főiskola tanára, aki online formában kapcsolódott be az összejövetelbe és a jelenlegi ukrajnai háborús állapotokról is szót ejtett. Az adott témáról – a kulturális áthatásokról a soknemzetiségű közösségekben – a házigazda felsőoktatási intézmény vezetője mellett Somogyi Alfréd, a komáromi Selye János Egyetem Református Teológiai Karának dékánja, Tonk Márton, a kolozsvári Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem rektora és Tolnai István, a nagyváradi egyetem képviselője fejtette ki véleményét. A beszélgetés moderátora pedig Tóth Lívia, a Hét Nap fő- és felelős szerkesztője volt.

Fotó: Dér Dianna

Fotó: Dér Dianna

– A Kárpát-medence számos helyszínéről érkező barátaink osztják meg most egymással, velünk tapasztalataikat, mindenképp szót ejtenek arról is, hogy milyen transzkulturációs folyamatok zajlanak jelenkorunkban. Ha két vagy több nép él sokáig együtt, a kulturális áthatások óhatatlanul megtörténnek. Szerintem nagyon érdekes dolgokat hallhatunk, tapasztalhatunk, illetve tanulhatunk egymástól – fogalmazott Josip Ivanović.