2024. április 24., szerda

Ennyiért tankolhatunk mától külföldi rendszámtáblával Magyarországon

Kivételt tesznek a szerbiai autósokkal?

Péntektől, mától a benzin beszerzési ára bruttó 8 forinttal csökkent, a gázolaj nagykereskedelmi ára nem változott Magyarországon.

Mivel mostanáig hatósági áron lehetett tankolni egész Magyarországon, a kiskereskedelmi áraknak nem igazán volt jelentősége. Csakhogy a kormány döntésének értelmében mától a külföldi rendszámú autók piaci áron tankolhatnak csak a magyar kutakon. Mostantól azonban a külföldiek a következő átlagárakkal találkozhatnak majd ma a töltőállomásokon: 95-ös benzin: 661 Ft/liter. gázolaj: 679 Ft/liter.

Nem sokkal csütörtök éjfél előtt megjelentek a Magyar Közlönyben a módosított benzinárstop részletszabályai. Ebből kiderült, hogy a magyar forgalmi engedéllyel rendelkező autók mellett azokat a külföldi rendszámú kocsikat is 480 forintos literáron lehet majd megtankolni, amelyeket olyan országban helyeztek forgalomba, ahol szintén hatósági áras termék az üzemanyag – derítette ki a 24.hu. A honlap szerint ez a szerb és a szlovén autósokkal tesz jelen esetben kivételt, ha csak a környező államokat nézzük. A cikk arra is figyelmeztet, hogy a kutak a nem hatósági, azaz a piaci árat fogják majd feltüntetni, és ez okozhat némi zavart a vásárlók szemében.

Más magyarázatok szerint viszont „megoldhatatlan és kivitelezhetetlen" ez a rendelet – legalábbis így értékelte Egri Gábor, a Független Benzinkutak Szövetsége elnöke a HVG-nek a kormányinfón ismertetett kormánydöntést, amely értelmében csak a magyar rendszámú autók sofőrjei tankolhatnak a hatósági áras benzinből, vagyis csak azokba az autókba lehet a 480 forintba kerülő üzemanyagot tölteni, a külföldi rendszámtáblás autókba nem tankolható kedvezményes árú üzemanyag. Egri emlékeztetett, hogy a tankoláskor előbb leveszik a pisztolyt az autósok, majd tankolnak és mennek fizetni. Ha a hatósági áras benzinből töltenek, és mégsem magyar a rendszám, utólag már nem sokat lehet tenni.