2024. április 24., szerda

Már ötven éve megépíthették volna

Aleksandar Vučić szerint a belgrádi kerülő úttal nemcsak a főváros lélegzik fel, hanem egész Szerbia is

Aleksandar Vučić államfő tegnap megtekintette a belgrádi kerülő út munkálatait, amelyek jelenleg Bubanj Potoknál folynak. Az államfő egyik kérdése az volt a helyszínen levő építési miniszter, a Szerbia Útjai Közvállalat igazgatója és a kivitelezők felé, hogy mikorra készül el az útszakasz, ám elégedetlenségének adott hangot, mivel több személytől több határidőt hallott. Rámutatott, már most hat hónapot késnek a munkálatokkal, így arra szólította fel az érintetteket, ha lehetséges, az év végéig legyen kész a kerülő út.

A belgrádi kerülő út egyik legnehezebb szakasza a 360 méter hosszú alagút. Miután a kerülő út 5-ös szakaszát már át kellett volna adni, és megkezdeni annak 6-s szakaszát, amire nem került sor, Vučić megkérdezte, mi okozza az eddigi hat hónapos késést. Zoran Drobnjak, a Szerbia Útak Közvállalat igazgatója szerint a szennyvízelvezetés okoz fejtörést a terepen dolgozóknak. Ezt az államfő kétkedve vette tudomásul, majd csak annyit fűzött hozzá, hogy erről a szerződés aláírása előtt nem tudtak a szakemberek? – mutatott rá a Novosti napilap hírportálja. Az államfő megkérte a kínai és azerbajdzsáni kivitelezőket, ha lehet, gyorsítsák fel a munkálatokat, írja a Blic napilap.

Vučić a nyilatkozatában elmondta, hogy az utak építése az ország gazdasági növekedéséhez járul hozzá. A fővárosból a kerülő úttal ki fogják helyezni a közlekedés egy jelentős részét, így várhatóan javul Belgrád levegőjének a minősége is. Reményét fejezte ki, hogy sikerül a munkálatokat december végéig befejezni.

Kiemelte, a kerülő út megépítésével számos probléma felmerült, többek között egy illegális roma telepet kellett felszámolniuk, ezt a szavai szerint civilizált módon sikerült rendezni. Már csak egy-két ház maradt, aminek a kisajátítási eljárása folyamatban van. A kerülő út nemcsak Belgrád, hanem egész Szerbia számára is fontos, és a munkálatai nemcsak hat hónapja, hanem már ötven éve késnek.

– A kerülő út március végéig elkészül, én azt szeretném, ha még hamarabb elkészülne. Kulcsfontosságú számunkra, hogy továbbra is odaadással dolgozzunk és építkezzünk. Szerbiának a fejlődés felé kell tekintenie. Nem számíthatunk fizetés- és nyugdíjemelésre, ha nem dolgozunk. Egyéb közutak mellett hamarosan elkészül a Morava, valamint a Dunai közúti folyosó – emelte ki az államfő.

Szavai szerint a jövőben a Leštane-Vinča felé vezető út megépítésén kell gondolkodni. Ez a belgrádi kerülő út folytatása lenne Bubanj Potoktól Pancsova felé, azzal hogy Vinčanál egy új hídra lesz szükség a Dunán Pancsova irányába. A Versec felé vezető autópálya projektumának kidolgozása a vége felé jár és Nagybecskerek felé is készül a projektum. Mint arra Vučić rámutatott, gyorsforgalmi utakra van szükség az ország minden területén.

– Azt gondolom, hogy Požega felé befejezhetjük jövőre az útépítést. Mindezek után pedig egy teljesen új arculatot kap Szerbia, mint amit mi megörököltünk – hangsúlyozta.

A kerülő út a Ostružnicanál levő Száva-hídtól Bubanj Potokig 20,4 kilométer. A projektum értéke 207 millió euró, aminek 85 százalékát az állam a kínai Exim Banktól felvett kölcsönből biztosítja, míg a fennmaradt 15 százalékot az állami költségvetésből különítette el. A munkálatok kivitelezője a kínai Power Construction Corporation of China, míg az alvállalkozó az azerbajdzsáni AzVirt vállalat, ám az építkezésen több hazai vállalat is dolgozik.