2024. március 29., péntek

A siptár az albán szinonimája?

Az EU 35-ös tárgyalási fejezetével foglalkozó nemzeti konventje gyűlöletbeszéddel vádolja Vulint

Az Európai Unió 35-ös tárgyalási fejezetével foglalkozó nemzeti konventje közleményben elítélte Aleksandar Vulin közszerepléseit, amelyek során az albán kisebbséget folyamatosan siptárként emlegeti. Ők ezekre a megnyilvánulásokra gyűlöletbeszédként tekintenek, amelyek sértik az albán nemzeti kisebbséget, de az egész albán nemzetet is.

– A Belgrád–Pristina párbeszéd megrekedése, a jelenlegi pristinai kormány nem helyénvaló üzenetei, valamint a régió országainak politikai színterén alkalmazott sértő kifejezések sem indokolják a nyíltan diszkriminatív nyelvezetet, amellyel Vulin miniszter sérti a hazai és nemzetközi gyakorlatot – áll a nemzeti konvent nyilatkozatában, közölte a Beta hírügynökség.

Egyúttal felszólították Ana Brnabić kormányfőt és Aleksandar Vučić államfőt, hogy foglaljanak állást az albán nemzettel szemben, az ország mindennapi politikai felszólalásaiban alkalmazott gyűlöletbeszéd kapcsán. Ugyanis, mint kiemelték, Vulin nem helyénvaló kijelentései nemcsak országon belül okoznak jóvátehetetlen károkat, hanem a Belgrád–Pristina párbeszédnek, a szerb–albán kapcsolatoknak, valamint az ország hírnevének is ártanak.

A Szocialista Mozgalom pártelnökük védelmére sietve közleményt adott ki, amelyben azt javasolják ennek a civil szervezetnek, ahelyett hogy Aleksandar Vulint támadják, hogy több ismeretet kell szerezniük a témában, szavaik szerint ugyanis a siptár az albán szinonimája. Ehhez a közlemény szerint a Matica srpska által kiadott szótárban szerezhetnek bővebb tájékoztatást, írja a Tanjug hírügynökség.

„Ha egy kicsit több tudással rendelkeznének és egy kicsit kevesebb gyűlölettel viszonyulnának Szerbiához, akik az ország érdekeiért harcolnak, a civil szervezet nem támadná vezetőnket, Aleksandar Vulint azzal, hogy sértegeti a siptár népet” – áll a közleményben.