2024. március 29., péntek

Az aszály miatt csökken a terméshozam

Az aszály mintegy 30 százalékkal csökkenti a búzatermést Szerbiában, és kevesebb lesz a repcéből is. A trópusi hőmérséklet és a talaj nedvességhiánya májusban mintegy 30 százalékkal csökkenti az említett mezőgazdasági növény terméshozamát Szerbiában a tavalyi évhez képest – írja a 021.rs hírportál.
 
Miroslav Malešević szakértő a Beta hírügynökségnek elmondta, hogy még ha azonnal esik is az eső, a búzánál már késő, mert a gyökerek nagy része már nem él, és egyes parcellákon a levélmassza is kiszáradt. – A búzatermés körülbelül 30 százalékkal csökken a tavalyi terméshez képest, amikor még jó volt, és a hektáronkénti átlag több mint öt tonna volt – közölte Miroslav Malešević. Hozzátette: idén hektáronként négy tonna körüli termésátlagra lehet számítani, Szerbiában pedig 2,5 millió tonna körül alakul az össztermés, ami elmarad a tervezett 3,5 millió tonnától. Az eheti csapadék Észak-Szerbia egyes részein, amelyet jégeső követett, mint mondta, a búzánál elenyésző, mert négyzetméterenként körülbelül tíz liter hullott.
 
Malešević elmondta, hogy az idén két kedvezőtlen tényező, az aszály és az ásványi műtrágya hiánya is befolyásolta a búzatermést. A kedvezőtlen időjárási viszonyok a 30 fokot meghaladó trópusi hőmérséklettel öt egymást követő napon, ráadásul csapadékmentesen hozzájárultak ahhoz, hogy – mint mondta – megjelenjenek a különféle kártevők, levéltetvek és bogarak, amelyek betegségeket terjesztenek és tápanyagot vonnak ki a gabonából. Malešević közölte, hogy a felgyorsult érés miatt az árpa betakarítása június 10-én, a búzáé pedig június 20-án kezdődik.
 
Jovica Jakšić, a Szerbiai Mezőgazdasági Termelők Független Egyesületének az elnöke elmondta, hogy a szárazság nagy károkat okozott a repcénél is, amelynek tavalyi termése 3 és fél tonna volt hektáronként. Hozzátette: a kukorica, a szója és a napraforgó továbbra is szárazságtűrő.