2024. március 28., csütörtök

Határnyitás és falunap Kübekházán és Óbébán

Határnyitó ünnepség a hármashatár-kőnél – DKMT Eurorégiós tanácskozás Törökkanizsán

Minden év májusának utolsó hétvégéjén tartják meg a Duna–Körös–Maros–Tisza Eurórégió ünnepét, amely alkalomból is a szerb–román–magyar hármas határ két napra megnyílik mindhárom ország polgárai előtt. A Rábénál néhány éve megnyitott határátkelőnek köszönhetően közelebb került egymáshoz Észak-Bánát és Csongrád-Csanád megye, Románia felé azonban egyelőre nem átjárható a hármas határ.

Szombaton, május 28-án a hármashatár-kőnél a szokásos forgatókönyv szerint zajlik eurorégiós találkozó. Reggel nyolc órától már várják a DKMT Eurórégió közgyűlésének résztvevőit és a többi vendéget a hármas határkőnél. A határnyitó ünnepség kilenc órakor kezdődik, a Termesvári katonazenekar eljátssza az Örömódát, az Európai Unió himnuszát, majd a határ menti települések diákjai részt vesznek a Triplex-futóversenyen, amelynek útvonala érinti mindhárom ország területét, és jelképesen összekapcsolja őket egy közös régióba. A futóverseny után a DKMT Eurórégió közgyűlésének elnöklője köszönti a jelenlevőket. Az ünnepi beszédeket követően a közgyűlés tagjai Törökkanizsán ülnek össze, hogy megvitassák a régió további fejlesztési és együttműködési lehetőségeit.

A hármas határ magyar oldalán, Kübekházán szombaton falunapot tartanak, amelynek keretében kakaspörköltfőző-versennyel megnyílik az ízek utcája. Kitelepül a kormányablak-busz, ami lehetővé teszi a személyi és úti okmányok helyben való ügyintézését. A művelődési programban Bánáti nótázók elnevezéssel a törökkanizsai Tiszagyöngye Művelődési Egyesület szórakoztatja a közönséget. A sok érdekes falunapi rendezvény keretében szombaton három órakor tartják meg a Kübekházi Nagy Parasztvetélkedőt az aranycsizmáért. Este vidám zenés program várja a Kübekházára érkezőket a román és a szerb határ mentéről is.

Vasárnap is nyitva tart a hármas határ 7 és 19 óra között. A szomszédok ezúttal Óbébára látogathatnak, itt vasárnap tartanak falunapi ünnepséget. Óbébán lesz focitorna, alkotóműhely gyerekeknek, karnevál a legkisebbeknek, népzenei műsor és más érdekes rendezvény. Az előttünk álló hétvégén érdemes lesz felkerekedni és átruccanni a szomszédos Kübekházára és Óbébára.