2024. március 29., péntek

Jubileumi Vajdasági Vágta

Tizenkét felnőtt lovas indul a szombati szabadkai előfutamon – Sajtótájékoztatót tartott a VMSZ és a Háló Vajdasági Fejlesztési Alapítvány

Szombaton délben immár tizedszer szólalnak meg a Vajdasági Vágta fanfárjai a szabadkai Bácska lovasklub versenypályáján, majd következnek a lovasprogramok, a Nemzeti Vágta vajdasági előfutamai, számos kísérőprogrammal.

Az esemény kapcsán sajtótájékoztatót tartott tegnap délelőtt a Vajdasági Magyar Szövetség és a Háló Vajdasági Fejlesztési Alapítvány. A szervezők nevében Bunford Tivadar, az alapítvány igazgatója, a Vajdasági Vágta megálmodója, máig fő szervezője köszöntötte a sajtó képviselőit, és ismertette a sorrendben tizedik vajdasági rendezvény várható menetrendjét.

– Arról a szép és örvendetes hírről szeretnénk beszámolni, hogy az előttünk álló hétvégén, szombaton délben megszervezzük a tizedik Vajdasági Vágtát – folytatta a köszöntő utáni tájékoztatót Bunford Tivadar. – Ezen jeles eseményt megelőzően pénteken délután meg fognak ide érkezni a lovasok, és egy úgynevezett technikai értekezletet fogunk velük tartani, amelynek keretében sor kerül az állatorvosi vizsgálatra. Szombaton délben pedig már ebben a mesés környezetben meg fognak szólalni a fanfárok, a Nemzeti Vágtának a jól ismert jelzése, majd következik az ünnepélyes bevonulás, az eskütétel, az üdvözlő beszédek, népi tánc, galambröptetés – fogalmazott Bunford Tivadar.

– Négy előfutamunk lesz, hiszen tizenkét felnőtt lovas jelentkezett a versenyre. Utána 14 órától a Kishuszárvágta előfutama következik. Erre eddig négyen jelentkeztek. Negyed háromra fogathajtó-bemutatót tervezünk, majd a kishegyesi Edukas díjlovagló bemutatóját láthatja a közönség. Ezt követően a házigazda szervezésében kisebb szünetekkel három ügetőfutam mellett izgulhatnak a nézők. Közben a szabadkai Imperial lovasklub díjlovaglói is bemutatkoznak. Az ugyancsak délben kezdődő főzőverseny eredményhirdetésére 16.45-kor kerül sor. Erre a gasztronómiai megmérettetésre idén 50 csapat nevezett be. A harmadik ügetőfutam után a vajdasági csikósok bemutatója lesz műsoron. A Kishuszárvágta döntője 18 óra 15-kor kezdődik, majd ezt követően a Vajdasági Vágta döntőjében kiderül, hogy kik fognak bennünket képviselni október 1-jén és 2-án Budapesten, a Hősök terén. Zárásként pedig hagyományainkhoz híven az operettszínház művészei szórakoztatják a közönséget. Megpróbálunk mindent megtenni, hogy minél ünnepélyesebb és emlékezetesebb legyen ez a jubileumi lovastalálkozó. Az elmúlt tíz év minden várakozásunkat fölülmúlta, és úgy gondolom, hogy dobogós helyen van a vajdasági rendezvények sorában – mondta a főszervező.

A Vágta egyik kísérőprogramja a hagyományos kézműves vásár. Erről Mirić Námesztovszki Kornéliától hallhattunk bővebben:

– Idén lesz kilencedik alkalommal megszervezve ez a vásár. Az első évben láttuk, hogy igény mutatkozik egy ilyen kísérőrendezvényre is. Azóta igyekszünk minden évben árusokat biztosítani. Idén tizenöt kézművesmester kap helyet a pálya melletti területen, illetve lesz íjászbemutató is, ahol ki lehet próbálni az íjászkodást, sőt vásárolni is lehet.

A szabadkai Bácska lovasklub ebben az évben ad harmadszor otthont a Vágtának, amiről Miodrag Zagorac, a klub elnöke tájékoztatta a közvéleményt.

– Köszönöm a lehetőséget, hogy ismét bizalmat szavaztak nekünk, és társszervezői lehetünk egy ilyen jelentős eseménynek. Szívből gratulálok a szervezőknek a tizedik rendezvényükhöz és az eddigi eredményes versenyzéshez – mondta. – Ami minket illet, megteszünk mindent annak érdekében, hogy megfelelő helyszínt biztosítsunk úgy a futamokhoz, mint a kísérőrendezvényekhez. Ezen a héten is a pályának és környékének rendbetételén dolgozunk, és őszintén remélem, hogy részünkről készen fogunk állni a megnyitóra – mondta a klubelnök.

Pál Károly a szervezőbizottság nevében dióhéjban értékelte a Vajdasági Vágta elmúlt egy évtizedét:

– Amit itt tíz évvel ezelőtt elkezdtünk, mára bizonyította, hogy óriási jelentőséggel bír a vajdasági magyar közösség életében. Egyik az, hogy az elmúlt évtizedben rengeteget fejlődött a vajdasági magyar lovassport. Családok vágtak bele a lótenyésztésbe, fiatalok döntöttek úgy, hogy a lóversenyzés lesz a munkahelyük, a megélhetésük alapja. Nagy jövője van ennek a sportnak itt a Vajdaságban, Szerbiában is, hiszen az életszínvonal emelkedésével, ami előbb-utóbb itt is be fog következni, ez különösen jelentőssé válik. Minőségi javulás is tapasztalható a lóállományban, elég csak elmondani, hogy az elmúlt négy évben vajdasági lovas, illetve ló nyerte a Nemzeti Vágtát, két alkalommal Nagy Arnold Temerin lovasaként, egyszer Ördög Alen magyarországi színekben, tavaly pedig Szabadka lovasaként Szabó Nikolett tudott nyerni. Szeretnénk zsinórban ötödször is elhozni az első helyet – nyilatkozta Pál Károly.