2022. december 2., péntek

A Kielce a Veszprém ellenfele

A lengyel Kielce lesz a Veszprém ellenfele a férfi kézilabda Bajnokok Ligája elődöntőjében, június 18-án Kölnben. A másik ágon a címvédő Barcelona és a német Kiel játszik egymással. A sorsoláson elhangzott, hogy a szombati mérkőzések sorrendjét és kezdési időpontját később hozza nyilvánosságra az európai szövetség. A helyosztókat 19-én, vasárnap rendezik.

A Veszprém és a Kielce eddig 16 alkalommal találkozott egymással a BL-ben, a mérleg a magyar csapat szempontjából 11 győzelem, 2 döntetlen és 3 vereség. A lengyel együttes a mostani idényben csoportelsőként jutott tovább, majd kettős győzelemmel búcsúztatta a francia Montpellier csapatát. A Veszprém ugyanabban a csoportban negyedik lett, a rájátszás 1. fordulójában az észak-macedón Vardart, a negyeddöntőben pedig a másik csoport győztesét, a dán Aalborgot búcsúztatta. A bakonyi együttes tizedik alkalommal játszhat elődöntőt a BL-ben, és hetedszer léphet pályára a kölni négyes döntőben. A fináléba négyszer jutott be, de nyernie még nem sikerült.

„Szerintem teljesen mindegy volt, kit kapunk, mert négy nagyon jó csapat került be” – nyilatkozta Lékai Máté. A válogatott irányító hozzátette, egyáltalán nem volt kívánságlistája a sorsolás előtt, de a csapattársainak azt mondta, szerinte a Kielcét kapják. „Most már tudjuk, ki lesz az ellenfél, de egyelőre nem foglalkozunk vele, mert előtte vár még ránk a bajnoki döntő, ami talán fontosabb számunkra, mint a BL. Szeretnénk visszahódítani a bajnoki címet, hogy teher nélkül utazhassunk Kölnbe”. Lékai szerint a kölni mezőnyben mind a négy csapat ugyanolyan játékerőt képvisel, mindenhol vannak világklasszisok, akik eldönthetnek egy-egy mérkőzést. Hangsúlyozta, a kölni négyes döntőben apróságok döntenek, és bízik benne, hogy a mérleg ezúttal feléjük billen majd.

2016-ban még az adai Sterbik Árpád védett a Veszprémnek, de még ő sem tudta megállítani a lengyelek hihetetlen felzárkózását
2016-ban még az adai Sterbik Árpád védett a Veszprémnek, de még ő sem tudta megállítani a lengyelek hihetetlen felzárkózását

A Veszprém és a Kielce legemlékezetesebb találkozója a 2016-os BL-döntő volt, amelynek 46. percében a magyar együttes már 28:19-re vezetett. Ezután azonban sorozatban 9 gólt dobtak a lengyelek, és az 57. percben egyenlítettek. Mivel a rendes játékidőben és a hosszabbításban sem született döntés, hétméteres párbaj következett, amit a Kielce nyert meg. Lékai úgy fogalmazott, egész pályafutásuk legnagyobb csalódásaként élik meg a hat évvel ezelőtt történteket, de most jött egy újabb lehetőség, hogy a klub történetében először megnyerjék a BL-t.