2024. március 29., péntek
SZÓFIGYELŐ

Famózus

Ennek az idegen szónak általában ’híres, hírneves’ a jelentése, olykor pedig hírhedtre, rosszhírűre utal. A latin famosus származéka. Magyarországon már évtizedek óta régiesnek, illetve elavultnak számít, Vajdaságban viszont a nyolcvanas évektől viszonylag gyakori a használata, 2000 után ugyan csökkent a népszerűsége. Minden bizonnyal az is közrejátszik itteni használatában, hogy megfelelője (famozan, famozna, famozno 'híres, hírneves, dicsőséges, sokat emlegetett, kiváló; rosszhírű, gonoszságáról híres') közkeletű a szerb nyelvben.

Különös jelenség (talán nem is véletlen), hogy mai vajdasági szövegekben gyakran mennyiségre, sorrendre, időpontra, időtartamra vonatkozik a famózus: Egyszer és mindenkorra megoldódik a famózus hét százalék kérdése. – A pénzelosztás alanyi jogon történik e famózus, sokféleképpen magyarázott 7 százaléktól függetlenül. – Immár nem éri el a famózus 10 százalékot. – 13-an elérték a famózus 75 pontot angol nyelvből. – Vajon mekkora eséllyel pályázhatnak a famózus 200 helyre? – Így megszerezték a famózus öt százalékot. – A törvénybe ugyanis bekerült az a famózus 15-ös szám. – Beolvasta a kamerába azt a famózus kilenc számot. – Ilyen veszteség rejlik abban a famózus 1500 dolláros fejenkénti ködben is. – Az elemzők ismert fóruma, a famózus 22, mindössze hírként tett róla említést. – Így jött létre a famózus Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom. – A rendőrségi szakértők a famózus 21-es golyón rongálódást észleltek. – Belgrád számára sétagalopp lesz a famózus 20. fejezet letárgyalása.  – Nem írhatta alá a famózus 98. cikkelyt sem. – A vezetés beindítja a Lisszaboni Szerződés famózus 50. cikkelyét. – Ez ne befolyásolja a famózus 757-es határozat meghozatalát. – Mióta etetik már ezzel a famózus 1244-es határozattal a nyájat? – Valójában mi történt azon a famózus október 6-án? – A segítség kimarad a famózus öt perc elteltével az agysejtekben.

A beszélők néha eseményt, jelenséget, ételt, italt is famózusnak minősítenek: Akartam várni, hogy lássam a famózus párharcot. – A fejükben járt az a famózus ötkarikás meccs. – Kétszer megszervezte azt a famózus honvédtalálkozót. – Ez a társadalmi funkciója a famózus tranzíciónak is. – Így van ez a famózus multikultúrával is. – Megfelelő alkalom, hogy átvizsgáljuk a famózus kampánycsend szerb vonatkozását. – El is készült az a famózus sült hal. – Nem sikerült lekoppintani a famózus fokhagymaszósz receptjét. – Ama bizonyos famózus energiaital elfogyasztása nélkül szárnyakat kap.