2024. március 28., csütörtök

Irak bünetetendővé nyilvánította a kapcsolatok bármiféle normalizálását Izraellel

Törvényt fogadott el az iraki parlament, amely büntetendővé teszi a kapcsolatok bármiféle normalizálását Izraellel – jelentette csütörtökön az INA állami hírügynökség.

Az iraki parlament tájékoztatása szerint szerdán a 329 fős törvényhozás jelen lévő 275 tagja egyöntetűen támogatta a jogszabályt.

A jogszabály értelmében egyebek mellett betiltják a diplomáciai, politikai, katonai, gazdasági, illetve kulturális kapcsolatokat Izraellel. A törvény hatálya minden iraki állampolgárra, az állami és független intézményekre, valamint a közel-keleti ország területén dolgozó külföldiekre is kiterjed.

A törvény megsértőit életfogytiglani börtönnel, illetve akár halálbüntetéssel is sújthatják.

Muktada asz-Szadr nagy politikai befolyással rendelkező síita hitszónok „hatalmas vívmánynak" nevezte a törvényt és utcai ünnepségekre szólította az irakiakat. Irak nem ismeri el Izraelt, s diplomáciai kapcsolatai sincsenek a zsidó állammal.

Tavaly szeptemberben az autonóm Kurdisztán régióban konferenciát tartottak, amelynek keretében a diplomáciai viszony normalizálását követelték Izraellel más arab országok mintájára. A bagdadi kormány és a kurdisztáni regionális vezetés is elítélte a tanácskozást és elfogató parancsokat adtak ki több résztvevő ellen.

Izrael és az Egyesült Arab Emírségek, valamint Bahrein 2020 szeptemberében amerikai közvetítéssel normalizálta diplomáciai kapcsolatait – az úgynevezett Ábrahám-egyezmények aláírásával. Később Marokkó és Szudán is csatlakozott a megállapodásokhoz.