2024. április 18., csütörtök
VÁLASZTÁSOK 2022

Július elején esedékes az alakuló ülés

Bojan Klačar hiszi, hogy Vučić ezúttal minden politikai tényezővel egyeztet a kormányalakításról

Csaknem két hónappal az előrehozott parlamenti választásokat követően sem fejeződött be a választási folyamat, hiszen Bujanovac községben holnap egy szavazóhelyen másodszorra is megismétlik a szavazást. Amíg nem fejeződik be a választás folyamata, nem hirdethetnek végeredményt, nem alakulhat meg a Szerbiai Képviselőház következő összetétele, nem kezdődhetnek meg a formális kormányalakítási egyeztetések, és a köztársasági kormány következő összetétele sem alakulhat meg. Mindemellett Aleksandar Vučić, másodszorra megválasztott köztársasági elnök a parlament előző, „régi” összetétele előtt lesz kénytelen elnöki esküt tenni.

Miloš Vučević, a Szerb Haladó Párt alelnöke és Újvidék polgármestere a Pink tv-nek nyilatkozva abbéli reményének adott hangot, hogy június elején a Köztársasági Választási Bizottság (RIK) kihirdeti a parlamenti választás végeredményét, majd a Szerbiai Képviselőház július elején megtartja alakuló ülését. A politikai pártokon belüli, illetve a politikai pártok közötti kormányalakítási egyeztetések csak ezután kezdődhetnek meg – tette hozzá Vučević, majd az alkotmányos szabályra emlékeztetett, hogy a kormánynak a parlament alakuló ülését követő 90 napon belül kell megalakulnia. Az SZHP alelnöke megerősítette, hogy Vučić kedden, május 31-én, tesz esküt a parlament előtt. Ezzel formálisan is megkezdődik a köztársasági elnök második megbízatási ideje.

Valamivel korábban Bojan Klačar, a Központ a Szabad Választásokért és Demokráciáért (CeSID) végrehajtó igazgatója is abbéli véleményének adott hangot, hogy a parlament alakuló ülése legkorábban július első felében esedékes.

– Jelenleg két forgatókönyv lehetséges. Amennyiben a Veliki Trnovac-i ismétlést követően senki nem él jogorvoslattal, a parlament július első felében megalakulhat. Ugyanakkor az is megtörténhet, hogy a pénteki szavazás megismétlése után az arra felhatalmazottak jogorvoslattal élnek, például a szavazás megsemmisítését indítványozván, ami akár további jogorvoslathoz és közigazgatási bírósági eljáráshoz is vezethet. Ebben az esetben nem kizárt, hogy az alakuló ülést július második felében tartják meg. A pénteki ismétlés elsősorban az albán nemzeti közösség számára fontos, hiszen ettől függ, hogy lesz-e képviselője a köztársasági parlamentben. Az ismétlés másrészről a Szerbiai Szocialista Párt számára is jelentős, hiszen amennyiben az albán lista megszerez egy mandátumot, azt az SZSZP veszíti el – taglalta Klačar a Vajdasági Rádió és Televízió összeállítása szerint.