2024. március 28., csütörtök

Százmilliárdok folynak be az extraprofit-különadóból

Péntektől csak a magyar rendszámú autók tankolhatnak kedvezményesen Magyarországon

Az elhúzódó háborús helyzetben az új magyar kormány két legfontosabb feladatának az ország biztonságának és gazdaságának megvédését nevezte Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón, amelyen Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő mellett az új gazdaságfejlesztési miniszter, Nagy Márton is jelen volt. Ő a szerdán este Orbán Viktor által bejelentett extraprofitadóval kapcsolatos részleteket ismertette.

Gulyás Gergely hangsúlyozta: mindent meg kell tenni a rezsicsökkentés, a családtámogatások és a nyugdíjak megvédéséért; a kormány olyan döntéseket hozott és olyan költségvetést nyújt be az Országgyűlésnek, amely az elmúlt években elért eredmények védelmét biztosítja.

Ebben a helyzetben elvárható, hogy azon vállalatok, amelyek az áremelkedésből, a kamatok emelkedéséből extrahaszonra, nyereségre, profitra tesznek szert, segítsék a magyar gazdaságot, járuljanak hozzá az ország védelmi költségeihez, akár rezsicsökkentéről, akár a honvédelemről legyen szó – mondta a miniszter.

Elmondta: a 2023-as költségvetésben mintegy 68 ezer milliárd forintos GDP-vel, 26 ezer milliárd forint körüli költségvetési főösszeggel számolnak, 3,5 százalékos hiánycélt tűztek ki célul, 4,1 százalékos növekedést tartanak reálisnak, és 5,2 százalékos inflációval kalkulálnak. A büdzsétervezetet a pénzügyminiszter csütörtökön adja át a Költségvetési Tanácsnak, és várhatóan június első felében tárgyalhat róla az Országgyűlés.

Gulyás Gergely (Fotó: MTI)

Gulyás Gergely (Fotó: MTI)

VÉGET ÉR A BENZINTURIZMUS

Gulyás Gergely közölte azt is, hogy péntektől csak magyar rendszámú autók tankolhatnak csökkentett árú üzemanyagot a magyarországi benzinkutakon.

A tárcavezető kiemelte: Európában Magyarországon lehet a legkedvezőbb áron tankolni, emiatt különösen a határok mentén olyan benzinturizmus alakult ki, ami már fenyegeti az ellátást. Visszaélnek azzal, hogy Magyarország képes a 480 forintos árat fenntartani, miközben Európában 700–900 forintos árak vannak – magyarázta.

Elmondta: a visszaélések megakadályozására vezetik be péntektől azt, hogy csak a magyar forgalmi engedéllyel rendelkező autóknak lesz lehetőségük arra, hogy Magyarországon tankoljanak 480 forintos áron; a külföldiek is tankolhatnak, de piaci áron.

NYOLC SZEKTORT ÉRINT A KÜLÖNADÓ

Ezután Nagy Márton vette át a szót, aki a különadókról a megalakult kormány szerdai ülésén meghozott döntések részleteit ismertette.

Mivel újabb gazdasági válság közeleg, válságálló gazdaságot kell építeni, ennek részeként fontos, hogy kézben tartsák a költségvetést és az államadósságot – jelentette ki a gazdaságfejlesztési miniszter.

Kiemelte: ragaszkodnak ahhoz, hogy az idén 4,9, jövőre pedig 3,5 százalék legyen a GDP-arányos hiány.

Közölte: a növekvő bevételeket főként extraprofit különadókból fogják finanszírozni, de a kiadási oldalon is csökkentéseket hajtanak végre, hogy elérjék a kitűzött hiányt. A kiadáscsökkentést úgy akarják elérni, hogy egyrészt csökkentik a minisztériumok költségvetését, másrészt az állami beruházásokat át kell ütemezni, és egyre nagyobb mértékben a piaci beruházásokat kell ösztönözni – magyarázta.

Nagy Márton hangsúlyozta: nem veszik el a profitot, az extraprofitot vonják el, ezért nem gondolják, hogy az elvonás megjelenne a fogyasztóknál.

Nagy Márton (Fotó: MTI)

Nagy Márton (Fotó: MTI)

Az extraprofitadók a jelenlegi ágazati különadók felett lesznek kivetve, összesen nyolc szektorban.

– Az első ilyen ágazat a bankszektor, amelyben elvonjuk az extraprofitot és kibővítjük a tranzakciós illetéket. Ennek összege a bankszektorban 250+50 milliárd forint (extraprofit+bankadó). Ez az éves összege az elvonandó forintnak. Az a cél, hogy ezt a teljes összeget az idén és jövőre is beszedjék.

– A terv szerint a biztosítói szektorban 50 milliárd forintot vonnak el.

– Az energiaszektorban 300 milliárdot. Ez főképp a Molt érinti majd.

– A kiskereskedelmi szektor 60 milliárd forinttal járul hozzá a rezsicsökkentés megvédéséhez.

– A telekommunikációs szektor új terheinek összege 40 milliárd forint.

– A gyógyszerforgalmazóktól 20 milliárdot vonnak el különadó formájában (ez nem érinti a kis gyógyszerforgalmazókat).

– A légitársaságokat 30 milliárd forint különadóval terhelik.

– Ezen felül a kormány kiveti a reklámadót is, amelyből 15 milliárd forint bevételt vár. Ezt az adónemet 2023-tól vezeti be.

A kormány azt reméli, hogy így összesen 800 milliárd forint bevétel keletkezik – összegzett Nagy Márton.

HONNAN JÖN AZ EXTRAPROFIT?

A bankoknál azért keletkezik extraprofit, mert a betétekre 0,3%-os kamatot fizetnek, miközben ezt 7%-os kamat mellett tudják kihelyezni. A biztosítói díjak a magas infláció miatt mintegy húsz százalékkal emelkedhetnek. Az energiaszektorban a kitermelés és a feldolgozás miatt is extra nyereségük keletkezik a cégeknek, a Mol esetében a Brent-Ural szpred teszi ki ezt a nyereséget – indokolta Nagy Márton, hogy miként jelentkezik a háborús helyzet és a szankciók miatt az extraprofit egyes cégeknél.

A kiskereskedelmi forgalom áprilisig éves alapon 16%-kal bővült, a telekommunikációs szektorban pedig a koronavírus-járvány miatt megváltozott fogyasztói szokások okoztak extraprofitot. A légiforgalomban a budapesti repülőtér az idén elérheti a 7 millió utast, az elhalasztott utazások miatt nagyon gyorsan elérhetjük a 2019-es szintet. A gyógyszerértékesítés szintén jelentősen növekedett, ami mind a gyógyszerforgalmazók zsebét növelte, a reklámadó pedig összefügg a tévézéssel és a reklámozással – tette hozzá.

NEM HÁRÍTHATJÁK ÁT A LAKOSSÁGI ÁRAKRA

A gazdaságfejlesztési miniszter közölte, hogy szerdán már egyeztetett a Bankszövetséggel és az érintettekkel, ismertette a kormányzati terveket a különadók elszenvedőivel.

Kérdésre válaszolva Gulyás Gergely szerint semmi nem indokolja, hogy az emberek által fizetendő költségeknél megjelenjen ez az adó, hiszen itt extraprofitról van szó. Ha mégis tömegesen észleli a kormány, hogy az adót áthárítják a vállalatok a lakosságra, akkor fel fognak lépni, a Miniszterelnökséget vezető miniszter ezért senkinek nem javasolja ezt.

Nagy Márton szerint mivel itt extraprofitról van szó, ennek sem növekedési, sem inflációs hatása nincs, és a hosszú távú profitra sincsen hatással. Nagy szerint a most közölt számok alapos előzetes kalkulációkon alapulnak.