2024. március 29., péntek

Összeveszett DK és a Momentum

A belső pártkonfliktus miatt veszélybe kerülhet a fővárosi költségvetés elfogadása

Összeveszett a Demokratikus Koalíció (DK) és a Momentum, határozatképtelenség miatt elmaradt a Fővárosi Közgyűlés szerdára összehívott ülése.

Karácsony Gergely főpolgármester újságíróknak ezt a fővárosi koalíciót alkotó pártok vezetői között lévő konfliktussal indokolta. Hangsúlyozta: nem a fővárosi frakciók, nem a polgármesterek között, hanem pártvezetői szinten van nézetkülönbség, ami a Momentum és a DK között ma áthidalhatatlan véleménykülönbséget eredményezett.

A főpolgármester kérdésre válaszolva azt közölte: a közelgő önkormányzati időközi választások miatt olyan konfliktus van a Momentum és a DK között, hogy „ma nem tudunk dolgozni”.

Nem a parlamenti mandátumhoz jutó Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettesi posztjára a DK által jelölt Bősz Anett személyével kapcsolatban van vita – tette világossá, megjegyezve: Bősz Anett jelölésének kifejezetten örül, kiváló politikusnak tartja.

Karácsony Gergely közölte: ha megvan a pártok közötti megállapodás a tőlünk független ügyekben, akkor vissza tudnak térni a saját feladataikhoz. Nagy valószínűséggel a jövő héten nem tudják pótolni a közgyűlési ülést, várhatóan két hét múlva tartják majd meg – tette hozzá.

Wintermantel Zsolt, a fővárosi Fidesz–KDNP-frakció vezetője a határozatképtelenséget újságíróknak úgy kommentálta, hogy „a baloldali pártok viszálykodásai és belső konfliktusai miatt Budapest ügyei nem tudnak előre haladni”. A közgyűlésnek 37 napirendi pontja volt, köztük a költségvetés és cégek beszámolói, valamint fejlesztéssel kapcsolatos ügyek. „Mi arra készültünk, hogy fontos kérdésekben elmondjuk a véleményünket és fontos javaslatokat tegyünk, de erre most nincs lehetőség” – mondta.

„Dönteni kellett volna a tavalyi zárszámadásról, az abban található, egyébként több mint húsz milliárd forintos maradvány beépítéséről az idei költségvetésbe, budapesti cégek, színházak beszámolóiról, illetve uniós pályázatokról. Ezek a döntések mind-mind szükségesek a főváros mindennapi működéséhez” – idézte a Mandiner a várospolitikust.

Szavai szerint a Fidesz–KDNP frakciója megjelent kilenc órakor a közgyűlés termében, de a szemközti padsorok üresek maradtak, a baloldali képviselők nem voltak hajlandóak beülni. Karácsony Gergely csaknem fél óra késlekedéssel jelentette be, hogy határozatképtelenség miatt elmarad az ülés.

„Nagyon sajnálatosnak tartom, hogy a baloldal belső személyi konfliktusai miatt csapdába került a főváros és túszul esett a szerdai Fővárosi Közgyűlés. Azt gondolom, a budapesti emberek azért választják meg a grémium tagjait, így a főpolgármestert is, hogy a főváros ügyeivel foglalkozzanak, ne a belső konfliktusokkal” – fogalmazott a képviselő.

Május 31-éig el kell fogadni a budapesti költségvetés zárszámadását a képviselőknek. Ez a törvényi feltétele az állami támogatások biztosításának. Wintermantel szerint épp ezért ez az időszak különösen fontos Budapest életében. Azt még nem tudni, hogy mikor ül össze ismét a grémium, de a frakcióvezető közölte: rajtuk nem fog múlni a főváros működése.