2024. március 28., csütörtök

Letartóztatások gazdasági bűncselekményekért

A terheltek a gyanú szerint 184,74 millió dinár törvénytelen haszonra tettek szert

Folytatódott a Gnev (harag) fedőnevű rendőrségi akció, amelyiknek keretében ezúttal hét személyt tartóztattak le Újvidéken és Nišben. A Belügyminisztérium közleménye szerint a terhelteket azzal gyanúsítják, hogy elkövették a bankokról szóló törvény 136. szakaszában taglalt bűncselekményeket, illetve az uzsora, a tiltott kereskedelem és a pénzmosás bűncselekményeit. A feltételezések szerint a letartóztatottak 184,74 millió dinár törvénytelen haszonra tettek szert.

Pénzmosás gyanújával a következő személyeket tartóztatták le: S. Ć. (1978), Z. B. (1972), D. B. (1990), V. B. (1993), R. D. (1954), M. D. (1985) és N. G. (1968). Ugyanannak a bűncselekménynek az okán egy személyt keres a rendőrség. S. Ć. és N. G. a gyanú szerint a bankokról szóló törvény 136. szakaszában részletezett vétségeket és az uzsora bűncselekményét is elkövették, míg Z. B.-t a tiltott kereskedelem bűncselekmény elkövetésével is gyanúsítják.

A közlemény szerint két személy, S. N. (1959) és V. D. (1982) ellen kiegészítették a korábbi bűnvádi feljelentést. Az említett személyek már korábban előzetes letartóztatásba kerültek, míg a mostani letartóztatással összefüggésben esetükben a pénzmosás gyanúja merült fel.

A nyomozás eddigi eredménye szerint a gyanúsítottak hosszabb időn át a szükséges felhatalmazások nélkül kereskedtek használt személygépkocsikkal és tehergépjárművekkel. A feltételezések szerint a polgároknak magas kamatláb ellenében kölcsönöztek pénzt, a fedezet a polgárok tulajdonában álló ingatlanok voltak. A gyanúsítottak szerződést írtak alá a polgárokkal a kölcsönről, majd a szükséges hitelesítéseket közjegyzőnél végezték el. Amennyiben valaki nem fizette vissza a pénzt, a gyanúsítottak bírósági eljárást kezdeményeztek, annak céljával, hogy a fedezet, azaz az ingatlan, tulajdonjogai átszálljanak rájuk. A feltételezések szerint ekképpen számtalan ingatlan tulajdonosává váltak. A közlemény szerint arra is volt példa, hogy hamis adásvételi szerződéssel váltak a fedezetként szolgáló ingatlanok tulajdonosává.

A gyanúsítottak lakásai, illetve az általuk használt egyéb ingatlanok átkutatásának alkalmával a rendőrség 970 ezer euró értékben foglalt le ideiglenesen vagyontárgyakat – ebből 5,27 millió dinár készpénzt, 29 személygépkocsit, 3 egyéb járművet, egy csónakot és ékszert –, ezekkel a gyanúsítottak nem rendelkezhetnek. A közlemény szerint a lefoglalt ékszer értéke 111,42 millió dinár. A terheltek 48 órára őrizetbe vették, mielőtt ez lejár, a felhatalmazott ügyészségek elé vezetik őket.